Ook dit jaar mislukken je goede voornemens


blog_gezondnu.jpg


Druk bezig met goede voornemens en een nieuwe bucketlist voor 2016? Stop ermee. Goede voornemens zijn zinloos omdat ze per definitie mislukken. Je eigen brein zal er namelijk alles aan doen om goede voornemens te saboteren. Het magazine gezondNU legt uit waarom al die oprechte goede voornemens mislukken.


Ken je dat? Het gevoel dat je écht een ongezonde gewoonte wilt veranderen, maar toch lukt het niet. Al jaren niet. Je hebt het gevoel dat je een slappeling bent zonder ruggengraat. Waarom is het doorzetten van nieuwe, gezonde gewoontes zo gruwelijk moeilijk? gezondNU legt uit waar het mis gaat. In onze grote wens tot veranderen, vergeten we een ding: ons oerbrein.


Je brein laat goede voornemens mislukken

Goede voornemens worden namelijk gesaboteerd door je eigen brein. Of beter gezegd: onze hersenen kennen een ‘oergedeelte’, het zogenaamde reptielenbrein. Hierin zitten reflexen en ingesleten gewoontes opgeslagen. Dit deel van de hersenen stuurt de neocortex aan. De neocortex is een van de nieuwere hersenlagen in ons brein. Hier zit het denken en taal. Het is op deze plek waar plannen en goede voornemens ontstaan.

De neocortex wil afvallen, of stoppen met roken. Maar het reptielenbrein zal die wens aansturen. Als in de neocortex de plannen ontstaan om echt minder te snoepen, zal het oergedeelte hierop reageren met instinct en impulsen. En die instincten zijn zo sterk dat zij de plannen van de neocortex overrulen.


Veranderen doet pijn

cover-gezondnu.png

Veranderen doet pijn. Veranderen is tanden op elkaar, doorbijten en afzien. Wij willen dus heus wel veranderen, maar diep in ons hart kiezen we voor makkelijk en comfortabel. En dus overruled het oude deel van ons hersenen onze eigen wil.

Pittige boodschap, zo vlak voor het nieuwe jaar. Betekent dit dat al je goede voornemens onzin zijn? Nee, veranderen kan wel. Maar het is niet makkelijk. Ben je bereid af te zien? Pijn te lijden? Door het stof te gaan? Sta je sterk genoeg om dat drammende reptielenbrein te negeren? Niet eventjes, maar maandenlang? Pas dan kan veranderen lukken.

Geen leuke boodschap, wel een reële. Misschien is het enige echte goede voornemen dat we dit jaar moeten maken daarom deze. Wees eerlijk naar jezelf en beantwoord deze vraag: moet ik veranderen? Of denk ik dat ik wil veranderen?

José Leeuwenkamp
Hoofdredacteur gezondNU

Het leven is niet maakbaar, maar veranderen is nodig om oude patronen te doorbreken. Hoe creëer je ondanks alles je eigen metamorfose voor meer energie, minder ziekte en meer geluk? Lees het in gezondNU 1 2016.

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU01-2016 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Ook dit jaar mislukken je goede voornemens

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

16 januari 2016 door: Trudi Verschuren
Goede voornemens werken niet maar een goed plan wel.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.