Nieuws: Vrouwen zijn anders dan mannen

Vrouwen zijn anders dan mannen

Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben: een vrouwenlichaam is anders dan dat van mannen. Gek genoeg heeft de medische wetenschap het verschil tussen mannen en vrouwen jarenlang ontkent: een lichaam is een lichaam en moest dus gelijk worden behandeld. gezondNU 6 vestigt de aandacht op de kentering van deze gedachte: vrouwen zijn écht anders – dus weg met de seksegelijkheid, leve de ongelijkheid!

Medicijnen hebben een ander effect op vrouwen

Vrouwen hebben borsten en kunnen kinderen krijgen, mannen niet. Toch heeft de medische wereld altijd het mannenlichaam als uitgangspunt gezien, stelt dr. Annelies Bos (UMC Utrecht) in gezondNU. “Een man is vanwege een gebrek aan hormonale schommelingen een makkelijkere proefpersoon voor onderzoek en medicatie.”

Het gevolg: veel medicijnen zijn alleen getest op mannen. Maar juist vanwege die andere hormoonhuishouding, maar ook de fysieke ongelijkheid (mannen zijn groter en zwaarder), hebben medicijnen een heel ander effect op vrouwen. “Medische behandelingen kunnen dus een heel ander effect hebben op vrouwen.”

Verschil in communicatie

Niet alleen medicatie en behandelingen zijn anders voor het vrouwenlichaam, ook de communicatie. Huisarts Hedwig Vos herkent dat vrouwen anders hun verhaal doen tijdens een spreekuurtje. “Terloops vragen zij iets over hun gezondheid als ze met hun kind op schoot zitten tijdens het spreekuur. Mannen rapporteren hun klacht, vrouwen maken een verslag met context en al. Die manier van communiceren vraagt meer tijd en aandacht van de arts. Een zeldzaam goed. Maar die tijd is wel nodig.”

GezondNU 6

Vaessen doet beroep op de politiek, zo moet er meer ruimte komen voor specifiek vrouwelijk medisch onderzoek. “Ik denk dat we aan de vooravond van een omwenteling staan die de gezondheid van vrouwen flink kan verbeteren.”

Zorg zelf voor verbetering

Ben jij zelf vrouw? Dan kun je volgens de geïnterviewde artsen ook zelf wat doen: weet bijvoorbeeld waar je eigen lichamelijke risico’s liggen en handel daarnaar. Spaar geen klachten op, ga gelijk naar de huisarts en vertel in een helder betoog waar de crux ligt, zeker als het een mannelijke huisarts betreft. Want sekseverschillen? Ze bestaan écht! (Maar dat was vast geen nieuws -;) 

Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 6 is te koop of te bestellen via https://www.gezondnu.nl/webshop/gezondnu

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Geef een reactie op: Nieuws: Vrouwen zijn anders dan mannen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.