Nederlanders drinken te weinig water


water

Weet jij hoeveel glazen water je per dag drinkt? Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen denkt voldoende water te drinken, maar meer dan de helft krijgt juist te weinig water binnen. Nu de zomer voor de deur staat, is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Waarom is water drinken zo belangrijk en hoe kun jij ervoor zorgen dat je voldoende drinkt?


Zeven tot tien glazen per dag

Het advies vanuit het Voedingscentrum is om dagelijks zeven tot tien glazen water te drinken. Uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis blijkt dat slechts 15 procent van de Nederlanders dit advies haalt. De resultaten laten zien dat de meeste mensen structureel twee glazen te weinig drinken. Ook drinkt 9 procent van de mensen bewust te weinig om zo te voorkomen dat ze vaak moeten plassen of ze vergeten genoeg te drinken.


Het belang van water

Water is nodig voor de afvoer van afvalstoffen. De nieren verwijderen namelijk alle afvalstoffen en zuiveren het bloed. Wat overblijft zijn de afvalstoffen die het lichaam via urine verlaten. Water is dus belangrijk voor de nieren en dus ook voor het verwijderen van afvalstoffen.

Je kunt controleren of je voldoende drinkt door te kijken naar de kleur van de urine. Wanneer deze erg donker is, betekent dit dat het vochtpercentage in de urine erg laag is. Een teken dat je te weinig drinkt. Eigenlijk telt hier dat hoe meer je drinkt, hoe lichter je urine wordt. Lees meer over de kleur van je urine.


Extra belangrijk in de zomer

Het lichaam heeft water nodig om het op temperatuur te houden. Als je het warm hebt, ga je bijvoorbeeld zweten. Dit is een afkoelmechanisme van het lichaam. Als je onvoldoende vocht hebt, kan dit ervoor zorgen dat je niet voldoende kan afkoelen. Daarom is het in de zomer extra belangrijk om voldoende water te drinken.


Ook voor de spijsvertering

Alles wat je eet komt in de maag terecht die met behulp van maagzuur alles in kleine deeltjes verandert. De belangrijke voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen in het bloed (dat voor het grootste gedeelte uit water bestaat) en naar de juiste plaatsen in het lichaam vervoerd. Bovendien hebben vezels die je via de voeding binnenkrijgt vocht nodig om hun werk te doen. Ze binden namelijk het vocht aan zich, waarmee ze de ontlasting zachter maken.


Tips. Hoe kun jij meer water drinken?

Water wordt door sommigen gezien als saai en smaakloos en daarom wordt sneller gekozen voor frisdrank of fruitsappen. Zonde, want van water kun je zelf een heel lekker drankje maken. Bijvoorbeeld met verse kruiden en fruit. Wij geven je vast 3 voorbeelden:

  1. Met munt en schijfjes citroen
  2. Met komkommer, munt en schijfjes limoen
  3. Met basilicum, aardbei en citroen

Verder is het ook verstandig om een flesje water bij je te hebben voor onderweg, zodat je voldoende kunt drinken. Ook een flesje met water in je slaapkamer, woonkamer of op je bureau kan helpen om meer te drinken. Kies voor een duurzaam flesje water die je na gebruik kunt afspoelen en hergebruiken zoals een Dopper of een Bidon.


Lees ook:

Het belang van water wordt vaak onderschat. Waarom is water drinken zo belangrijk en hoe kun jij ervoor zorgen dat je voldoende drinkt? Lees meer

Sporten zorgt er meestal voor dat je gaat zweten en hierdoor vocht verliest. Het is daarom belangrijk om dit vocht weer aan te vullen, maar wanneer kun je dit het beste doen? Is dat voor, na of juist tijdens het sporten? Lees meer

Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Wil je een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips. Lees meer

Geef een reactie op: Nederlanders drinken te weinig water

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

13 juni 2019 door: susan warnas
Ik vind het heel moeilijk om water te drinken want ik heb zelden dorst dus vergeet ik het vaak

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring