Mindfulness, leef met aandacht (gezondNU)

Nu is nu en dat is niet zweverig!

Nu is nu, morgen is morgen en tijd bestaat niet. Allemaal filosofische begrippen, die terugkomen in mindfulness. Maar is dat niet hartstikke zweverig? “Absoluut niet!”, zegt Nijmeegse hoogleraar psychiatrie Anne Speckens in gezondNU.
Het omgekeerde van mindfulness is leven op de automatische piloot, terwijl je werkt, loopt, reist of eet. Mindfulness leert je daarom om met aandacht te leven, zodat je meer in het nu leeft. Daarom wordt het ook wel aandachtstraining is genoemd. 

Niet-zweverig

Mindfulness wordt door sommige mensen als zweverig afgedaan, maar dat is het volgens hoogleraar Anne Speckens juist niet: “Mindfulness is stilstaan bij het hier en nu. Dat is juist helemaal niet zweverig. Het grootste bewijs tegen het stempel ‘zweverig’ vormen de harde wetenschappelijke bewijzen dat mindfulness effectief is. Er zijn afgelopen jaren verschillende studies gedaan die aantonen dat het zinvol is bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Niet alleen bij depressies en angststoornissen, maar bijvoorbeeld ook bij kanker.”

Hier en nu

Voor mensen die angstig zijn of depressieve klachten hebben, kan mindfulness helpen. “Zij vereenzelvigen zich vaak met hun gedachten en gevoelens. Bij mindfulness gaat het om met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu en om ‘open awareness’; je laat gedachten en gevoelens toe, observeert ze, maar verbindt er geen conclusies aan. Je merkt ze dus op als fenomeen en niet als realiteit. Je hebt gedachten en gevoelens, maar bent ze niet”, legt hoogleraar psychiatrie Anne Speckens uit in gezondNU.

Mindfulness en depressie

gezondnu8-2014_bbca17ac.jpgIn Nijmegen aan het Radboudumc is het Mindfulness Centrum opgezet, hier werd onderzoek gedaan naar mindfulness en depressie. Twee groepen van ruim tweehonderd patiënten, die allemaal minimaal drie keer een depressie hebben gehad, werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg een gewone behandeling  en een mindfulnessbehandeling, de andere groep onderging alleen een gewone behandeling. Wat bleek? De patiënten in de mindfulnessgroep waren minder depressief dan de andere groep. Mindfulness verkleint de kans op hernieuwde depressie met de helft.

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 8-2014 is nu te koop of te bestellen via gezondnu.nl.

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Mindfulness, leef met aandacht (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring