Minder rimpels door eten van veel groenten en fruit


Minder rimpels

Een gezond voedingspatroon met voldoende groenten en fruit is belangrijk. Dat is algemeen bekend. Nu lijkt een gezond voedingspatroon met veel fruit, groenten en vis er ook voor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen (jammer mannen, maar voor jullie lijkt dit helaas niet te werken). Hoe werkt de invloed van gezonde voeding op het tegengaan van rimpels?


Onderzoek onder 2753 50-plussers 

Het verband tussen voeding en rimpels werd onderzocht door arts-onderzoeker Selma Mekic van het Erasmus MC. In totaal deden 2753 50-plussers mee aan dit onderzoek, waaronder 1140 mannen en 1613 vrouwen. Deelnemers werd gevraagd een gedetailleerde vragenlijst in te vullen die betrekking had op hun eet- en drinkgewoonten. Ook werd een 3D foto gemaakt van het gelaat en werd met de computer het percentage rimpels vastgesteld.

De gegevens werden statistisch gecorrigeerd voor leeftijd, roken en blootstelling aan UV-licht, bekende veroorzakers van huidveroudering, om zo tot een realistisch beeld te komen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die hoog scoorden op gezonde voeding zoals veel fruit en groenten, vis en juist laag in suikers, verzadigde vetten en het drinken van alcohol, een significant lager percentage rimpels hadden. Deze resultaten bevestigen dat een gezonde voeding een gunstige invloed heeft op verouderingsprocessen in het lichaam, en daarmee ook op de huid. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD). 

Het effect van gezonde voeding op de huid is waarschijnlijk te herleiden naar de antioxidanten in voeding. Die zouden de huid kunnen helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling.


Laat je glas alcohol staan

Wil je profiteren van het voordeel van gezonde voeding met veel groenten, fruit en vis, dan is het belangrijk dat je het glaasje alcohol zoveel mogelijk laat staan. Een glaasje wijn bijvoorbeeld, kan het effect van gezonde voeding teniet doen als het gaat om rimpelvorming.


Waarom verschil tussen mannen en vrouwen?

Opmerkelijk blijft het verschil tussen mannen en vrouwen. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat gezonde voeding bij mannen geen effect heeft op het ontwikkelen van rimpels. Hoe dit verschil ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is uit eerder onderzoek al naar voren gekomen dat bij mannen andere factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van rimpels.Lees ook:

Wil jij jouw boterham beleggen met een gezonde optie? Bekijk dan onze 5 tips voor gezond broodbeleg. Lees meer

Groenten zijn er in verschillende kleuren en dat is niet zonder reden. Het staat niet alleen heel gezellig op je bord, maar ze duiden ook op de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen. Wat vertelt de kleur je precies? Lees meer

Mannen kunnen problemen krijgen met plassen, vooral als ze ouder zijn. Veel mannen weten niet waar hun prostaat zit en wat de functie ervan is. Daarom geeft gezondNU een snelcursus prostaat. Lees meer

Geef een reactie op: Minder rimpels door eten van veel groenten en fruit

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.