Migraine: de schoonmoeder onder de hoofdpijn

Migraine: de schoonmoeder onder de hoofdpijn (gezondNU)

Migraine is de schoonmoeder onder de hoofdpijn. Ze komt altijd langs als het echt niet uitkomt. Gelukkig zijn er migrainemedicijnen. Maar, zo is de opvallende stelling van Manuel van Tintelen, juist deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat andere behandelingen niet meer werken.

De stevig, kloppende hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht en kleuren en misselijkheid is echter niet te vermijden. De symptomen kunnen uren, soms zelfs dagen aanhouden. Het is  (helaas) een maar al te bekende pijn voor veel Nederlanders.

Manuel van Tintelen is osteopaat en vertelt in gezondNU dat hij geen voorstander is van medicijnen, de triptanen, die een migraineaanval kunnen doorbreken. “Als mensen eenmaal aan dit soort migrainemedicijnen gaan en die veelvuldig gebruiken, worden ze er op termijn alleen maar slechter van.”

Volgens Van Tintelen komt dit omdat de medicijnen de hersenstam gevoeliger maakt. Mensen die eerst sporadisch een aanval hadden, kunnen door de medicijnen chronische migrainepatiënten worden. Dit maakt het moeilijk ze te behandelen.

Een doeltreffende remedie tegen migraine is niet alleen stoppen met de medicijnen, maar ook stoppen met cola en koffie omdat deze producten triptanen bevatten. “Die versterken de medicijnen met triptanen.”

Vervolgens moet de stoorzender in het lichaam worden opgespoord, zegt Van Tintelen. Volgens hem is migraine niet alleen een probleem van het hoofd, maar ook van het buikgebied: bij migraine blijkt dat er haperingen zijn in het gebied van het middenrif . “De zenuwen in het middenrif schakelen niet goed met de hersenstam. Daar ontstaat kortsluiting.” Als osteopaat die een manuele therapie uitvoert, herstelt hij de samenwerking tussen deze weefsels, spieren en bloedvaten.

foto-column-migraine-flindall-gezondnu-3-13_1df73c4a.jpgZijn triptanen dan eigenlijk verboden middelen? “Nee, het is fantastisch dat zo’n pil ervoor zorgt dat je bij een aanval je werk kunt afmaken en nog naar huis kunt rijden. Maar ze moeten echt alleen voor nood gebruikt worden. En niet van: ‘Oh, voelt u het al een beetje opkomen? Slikt u het maar snel.’Want die aanval komt toch en vaak in een steeds hogere frequentie. ”

Redactie GezondNU

GezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. GezondNU 3-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl.

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Migraine: de schoonmoeder onder de hoofdpijn

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring