Maakt een gebakken eitje je oud?

AGE.jpg

Vragen over AGE's

Ook dol op een gebakken eitje of getoast brood? En wist je ook dat er AGE’s in zitten? De Amerikanen weten het zeker: AGE’s in je eten maken je oud en ziek. In gezondNU 9 legt hoogleraar Casper Schalkwijk uit wat AGE’s zijn, hoe ze ontstaan en maken ze ons echt oud en ziek?

Wat zijn AGE’s precies?

“AGE’s zijn stoffen in het eten die ontstaan bij bakken, braden, koken, roosteren en frituren. Ze zorgen voor dat lekkere, knapperige korstje of bruine kleurtje bij gebakken vlees of aardappels. En ze geven geur en smaak aan lang verhitte voedingsproducten zoals pindakaas, chocola of hotdogs. AGE’s staat voor Advanced Glycation End Products. Er zijn ook lichaamseigen AGE’s – die komen dus niet uit voeding.”

AGE’s zijn giftig, beweren Amerikaanse wetenschappers. Echt waar?

“Bij een ophoping van AGE’s in ons lichaam kan schade ontstaan. In het ergste geval veroorzaakt dit hart- en vaatziekten, een versnelde veroudering, nierproblemen of dementie. Maar hier gaat het uitsluitend om de AGE’s die we in ons lichaam vormen. Of de AGE’s die we opeten dezelfde schadelijke werking hebben als lichaamseigen AGE’s is onduidelijk. Het wetenschappelijke bewijs daarvoor is nog niet overtuigend.”

Stel dat AGE’s in voeding inderdaad schadelijk zijn, hoe voorkomen we dan dat we ze binnenkrijgen?

“Volgens de Amerikaanse studies is voeding dé factor om de gevolgen van te veel AGE’s uit te schakelen. Je brengt simpelweg de AGE’s in het lichaam terug door ze in voeding te verminderen. Omdat ze ontstaan bij hoge temperaturen, zou kort koken bij lage temperaturen (pocheren, stomen, stoven) een oplossing zijn.”

Heeft overgewicht ook een effect op AGE’s?

“Ja, overgewicht zorgt voor een toename van AGE’s. De helft van de Nederlanders is te zwaar. AGE’s in het lichaam vormen dus een reële gezondheidsbedreiging. Een manier om dit tegen te gaan is ervoor waken dat je niet te zwaar wordt. Gezond eten, voldoende bewegen en een goede conditie kunnen helpen het aantal AGE’s in het lichaam terug te dringen. Je moet het gewoon niet zo ver laten komen.”

Moeten we de Amerikaanse alarmbellen wat betreft AGE’s in voeding voorlopig maar negeren?

“Ik ben voorzichtiger dan de Amerikanen, maar ik sluit niet uit dat AGE’s in voeding inderdaad gevaarlijk zijn. Alleen … er is meer bewijs voor nodig. Daarmee wil ik niet zeggen dat mensen dus maar moeten wachten tot wij ons onderzoek hebben voltooid. We kunnen altijd proberen om de AGE-levels in voeding te verlagen. Baat het niet, dan schaadt het zeker niet. In dit opzicht ben ik het met de Amerikaanse onderzoekers eens.”

gezondnu09_2014.jpg

Casper Schalkwijk

Casper Schalkwijk is hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Hij doet onderzoek naar de rol van AGE’s in relatie tot onze gezondheid. Onlangs ontdekte Schalkwijk dat de AGE’s die in ons lichaam worden gevormd exact dezelfde zijn als de AGE’s die in voeding zitten.

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 9-2014 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.




Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Maakt een gebakken eitje je oud?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.