Linolzuur (omega 6) verlaagt risico op diabetes type 2


Linolzuur

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Met name diabetes type 2 komt veel voor. Bij ongeveer 90% van de mensen met de diagnose diabetes is er sprake van diabetes type 2. Een steeds grotere groep krijgt te maken met deze aandoening. Al ruim 1,2 miljoen Nederlands hebben diabetes en er daar komen elke week ongeveer 1.200 bij.


Doordat dit een aandoening is waar veel mensen mee te maken hebben of krijgen is onderzoek hiernaar vanzelfsprekend belangrijk. Een recent Australisch onderzoek gepubliceerd in de Lacent Diabetes en Endocrinology heeft gekeken naar het verband tussen omega 6 vetzuren en het risico op diabetes type 2. Uit de resultaten blijkt dat hoge linolzuurwaarden (omega 6 vetzuur) in het bloed zorgen voor een lager risico op diabetes type 2.


Het onderzoek

De onderzoekers uit Sidney hebben gekeken naar 20 onderzoeken met gegevens van bijna 40.000 volwassenen uit 10 landen. De deelnemers hadden bij aanvang van het onderzoek nog geen diabetes type 2. Aan het einde van het onderzoek hadden 4370 deelnemers diabetes type 2 gekregen. Hierbij werd gekeken of dit in verband stond met het gehalte aan linolzuur en arcachidonzuur in het bloed, twee typen van omega 6 vetzuren.


De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers met hoge waarden aan linolzuur in hun bloed, 35% minder kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. Voor arachidonzuur werd geen effect gevonden. Linolzuur is een onverzadigd omega 6 vetzuur. Het zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Het is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het hard nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Je moet het dus via voeding binnenkrijgen.

In het onderzoek is niet gekeken naar een direct effect van een verhoogde inname aan omega 6, maar werden meerdere studies met elkaar vergeleken. Meer onderzoek is nodig om de resultaten verder te onderzoeken.


Wat is diabetes type 2?

Bij dit type diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon wat ervoor zorgt dat de glucose (het bloedsuiker) uit het bloed in de lichaamscellen kan worden opgenomen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Het kan iedereen overkomen, maar wordt voornamelijk veroorzaakt door ongezond eten, roken, weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ouder worden of erfelijkheid. Door gezond te eten en veel te bewegen kun je diabetes 2 vaak goed behandelen. Soms is spuiten met insuline nodig.Lees ook:

Klopt het dat vetten ongezond zijn? Bestaan er vetten die goed voor je zijn? En in welke producten zitten die dan? De redactie van gezondNU zet het voor je op een rij. Lees meer

Het vetpercentage is een goede indicator van onze gezondheid. Maar vet is niet altijd ongezond. Welke verhalen over vet zijn waar en welke niet? Lees meer

Lange tijd is ons verteld dat verzadigde vetten ongezonder zouden zijn dan onverzadigde vetten. Nu is uit een nieuwe analyse gebleken dat het vervangen van verzadigd door onverzadigd vet wellicht toch geen gezondheidsvoordeel oplevert. Hoe zit dit? Lees meer

Geef een reactie op: Linolzuur (omega 6) verlaagt risico op diabetes type 2

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring