Komkommertijd

Komkommertijd

Op televisie worden de programma’s van het voorjaar tot in den treuren herhaald en het journaal geeft bij gebrek aan politiek nieuws ineens ruimte aan berichten met weinig nieuwswaarde. Inderdaad, het is weer komkommertijd! In deze tijd worden niet specifiek meer komkommers gegeten, want die eten we het hele jaar door. Voornamelijk in salades.

Een komkommer bevat vooral water (95%) en erg weinig voedingsstoffen. Hij valt onder de vruchten en is in tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten weinig voedzaam. Wel is een komkommer lekker dorstlessend en past het met amper 8 calorieën per 100 gram in elk dieet.

Waar komt het vandaan?
Tijdens de komkommertijd lijkt iedereen met vakantie te zijn. Iedereen, behalve de kwekers. En dit is nu precies waar de term komkommertijd vandaan komt. Het drukke komkommerseizoen van de kwekers overlapt het rustseizoen van veel andere beroepen. Ondanks de hardwerkende kwekers wordt komkommertijd toch meer geassocieerd met het karige mediaseizoen.

In andere landen bestaat eveneens een woord voor deze periode in augustus. In de meeste gevallen heeft het betrekking op de rustige maand voor de media en de oninteressante nieuwsberichten die dit oplevert, maar in sommige gevallen heeft het een nog negatievere lading.

  • Engeland: silly season, het domme seizoen
  • Duitsland: sommerloch, het ‘zomergat’ maar ze gebruiken ook Sauregurkenzeit.
  • Ook Denemarken gebruikt augurken in plaats van komkommers: agurketid
  • Amerika: The big gooseberry time, het kruisbessen seizoen
  • Frankrijk: la morte saison. De engelse vertaling ‘off-season’ dekt hiervoor het beste de lading.
  • In Zweden en Finland noemen ze de periode een ‘rottende maand’: rötmånadshistoria en mätäkuun juttu.

Tip: Probeer eens plakjes komkommer met een beetje sambal op een broodje pindakaas. Lekker oosters.

Heb je (klein)kinderen die zich vervelen tijdens de komkommertijd? De onderstaande afbeelding leidt naar 4 grappige spelletjes van de Donald Duck die betrekking hebben op komkommers.


Lees ook:

Tomaten zijn een gezonde groente. Je kunt ze kopen maar ook zelf kweken! We leggen stap voor stap uit hoe je tomaten zelf kunt kweken. Lees meer

Wellicht is het je wel eens opgevallen: vrouwen eten meer en liever groente en fruit dan mannen. Waarom dit is heeft een nieuw onderzoek deels aangetoond. Lees meer

Tijdens vakanties buitenshuis krijg je niet altijd voldoende vitaminen binnen. Lees meer

Geef een reactie op: Komkommertijd

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.