Koken met bier; zo doet je dat


Bier

Koken met wijn wordt al veel toegepast. Maak jij bijvoorbeeld wel eens een lekkere spaghetti bolognèse met rode wijn door de saus? Of blus je wel eens een gerecht af met witte wijn? Dan is koken met bier ook wat voor jou. Dit wordt de laatste tijd steeds populairder. Er zijn zelfs chefkoks die hun eigen bier maken in samenwerking met brouwerijen om gerechten een eigen en unieke smaak te geven. Hoe kook je met bier?


Steeds meer keuze uit bier

De keuze uit bier, en dan met name speciaal bier, is explosief aan het groeien. Naast de algemene bekende biermerken nemen de kleinere brouwerijen in eigen land aan populariteit toe. Dit betekent automatisch ook een uitbreiding aan smaken en typen bier, waardoor het steeds meer een plek krijgt in de gastronomie.


Chefkoks met eigen bier

Bier is verkrijgbaar van fris of lichtzuur tot donker en zoet. Dat bier een goed product is om mee te koken, bewijst het aantal chefkoks dat een eigen bier heeft laten ontwikkelen in samenwerking met een brouwerij. Op deze manier kunnen zij een gerecht een unieke smaak geven en zo helemaal tot zijn recht laten komen.


In welke maaltijden gebruik je bier?

Bier heeft iets van bitter en dat past goed in de Nederlandse keuken. Zo zijn groenten zoals boerenkool, spruitjes en witlof goed te combineren met deze bittere smaak. Doordat bier wordt gemaakt van mout en hop, worden je gerechten net iets zoeter en krijgen de smaken meer diepte. Je kunt bier gebruiken voor het afblussen of mee laten pruttelen in een stoofpot. Ook kun je er saus, soep of zelfs oliebollen mee maken. Genoeg keuze dus. 

De klassieker is trouwens het mosselpannetje met bier. Hier wordt vaak wit- of blondbier voor gebruikt.

Bekijk eens ons recept voor een stoofpotje met herfstbier. 


Gebruik met mate

Wanneer je met bier gaat koken is het belangrijk om goed de balans te bewaren. Gebruik daarom niet teveel bier en zorg voor een goede dosering in de gerechten. Dit kan je bij nieuwe gerechten testen door stapsgewijs het bier toe te voegen en tussentijds te proeven. Is het gerecht te bitter geworden? Dan kan je de smaak terugbrengen door zoetigheid toe te voegen zoals rozijnen, vijgen, dadels, ui, rode paprika of wortel. Room zoals kookroom, een bindmiddel of een beetje citroensap kunnen ook de bitterheid verminderen. Een scheut zoete sherry kan ook helpen.

Ook is het goed om in gedachten te houden dat het stoofvocht of de saus met bier niet te lang mag koken, omdat dan de bittere smaak kan gaan overheersen. Onthoud daarom: hoe langer je bier kookt, hoe sterker de smaak wordt. Als je volgens een recept het bier een tijdje moet laten meepruttelen, kies dan voor een bier die niet te sterk of te bitter is van zichzelf.


Van licht tot donker

Om de smaak in het gerecht te verlengen is het een goed idee om hetzelfde bier erbij te drinken. Verder is het advies om met lichte bieren als een pilsje te beginnen en aan het einde van de maaltijd te eindigen met de volmondige bieren zoals een tripel. Met wijn begin je bij proeverijen of maaltijden vaak ook met een toegankelijke witte wijn en eindig je met een zwaardere rode wijn.

Ga van een lage intensiteit van de smaak naar hoge intensiteit. Dit spreekt eigenlijk voor zich. Ga van fris zoals rauwe groenten naar rijp zoals gekookte groente of van jonge kaas naar oude kaas en kies hierbij ook bijpassend het bier. Bij pure chocolade (hoge smaak intensiteit) past bijvoorbeeld een abdij- of trappistenbiertje.

Als je wilt experimenteren kun je uiteraard ook eens kiezen om een contrasterende drank tussen het bier en eten te drinken.


Van dessertwijn naar dessertbier

Het is gebruikelijk om bij een dessertwijn of koffie te serveren, maar bier pas ook perfect bij zoete smaken. Een Belgische tripel gaat bijvoorbeeld goed met een mooie geitenkaas en bij zoete desserts past een fruitige bier weer goed.



Lees ook:

De herfst is, samen met de winter, het ideale seizoen voor een stoofpot. Probeer eens deze runderstoofpot met herfstbier en geniet van de heerlijke smaken. Lekker met (zelfgemaakte) aardappelpuree. Lees meer

Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Wil je een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips. Lees meer

Het is voor velen een heerlijke beloning; een koud biertje na bijvoorbeeld het wielrennen, hardlopen of voetballen. Helaas kleven er aan het drinken van een koude rakker wel wat nadelen. Waarom is een biertje na het sporten geen goed idee? Lees meer

Geef een reactie op: Koken met bier; zo doet je dat

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.