Kinderen worden steeds zwaarder, hoe kan dit?

Kinderen worden steeds zwaarder, hoe kan dit?

Flinndal
14-12-2018
0 Reacties

zweten

We horen regelmatig dat we gemiddeld steeds zwaarder worden. Zo heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en worden kinderen ook steeds zwaarder. Dit komt grotendeels door onze huidige maatschappij waarin we minder bewegen en niet altijd even gezond eten. Hoe kan het dat dit bij kinderen nu ook al te zien is en wat kun je als ouder hierin betekenen?


De eerste duizend dagen

De start van de duizend dagen is het allereerste begin van het leven: het moment van de bevruchting. Daarna volgt de zwangerschap, de periode dat een kind borstvoeding krijgt, tot het leren van zelf mee-eten. Het einde van de duizend dagen is rond de 2 jaar.

Onderzoek wijst uit dat de omstandigheden in die eerste duizend dagen mede bepalen of een kind goed groeit en zich goed ontwikkelt. Ook is deze periode bepalend voor de gezondheid op latere leeftijd.

Het probleem van overgewicht begint vaak al bij de eerste hapjes en dus in de eerste duizend dagen. Kinderen moeten leren eten en dat kost tijd en geduld. Vaak duurt het even voordat een kindje gewend is aan een smaak van bijvoorbeeld broccoli of worteltjes. Het zal eerst weigeren om een hapje te nemen. Hierdoor zijn ouders bang dat hun kind iets tekort komt of niet goed groeit.

Het advies is dan ook om vanaf ongeveer 4 maanden te beginnen met de eerste hapjes. Dan staat een kind open voor nieuwe smaken. En blijf de nieuwe smaak proberen. Meestal lust een kindje het na een aantal keer proeven wel. Geef het bovendien niet teveel tussendoortjes, kindertoetjes of andere onnodige dreumesproducten. Een dieet met veel afwisseling van veel groenten en fruit is het beste en is een goede basis voor later.


Het broodtrommeltje

Zodra het kind naar de basisschool gaat, wordt het broodtrommeltje gevuld met ogenschijnlijke gezonde tussendoortjes en pakjes drinken. Geeft naast de boterhammen ook lekker wat snoeptomaatjes en stukjes komkommer mee. Vervang het pakje drinken door een flesje water. Je kunt dit aantrekkelijk maken voor je kind door er stukjes fruit aan toe te voegen, of wat kruiden als munt bijvoorbeeld.


Van peuter naar puber

Zodra een kind gaat puberen, heeft het altijd honger. En deze groep staat er niet om bekend dat ze de juiste keuzes maken als het gaat om gezond eten. Zij geven hun geld liever uit aan tosti’s, snoep, saucijzenbroodjes, roze koeken, chips en energiedrankjes, omdat zij die producten vaak lekkerder vinden dan een maaltijd met groenten of fruit.


Kinderen bewegen te weinig

Ongeveer de helft van de kinderen van 4 tot 12 jaar beweegt te weinig. De Gezondheidsraad adviseert scholieren elke dag minstens een uur ‘matig intensief’ te bewegen, zoals wandelen, fietsen of buiten spelen. Maar liefst 80% van de kinderen haalt dat niet.

Ook als kinderen ouder worden, en zelfs bij volwassenen, lukt het veelal niet om de richtlijnen voor lichaamsbeweging te halen. Voor volwassenen geldt bijvoorbeeld dat ze minimaal 2,5 uur per week moeten bewegen, verspreid over meerdere dagen. Lijkt niet veel? Toch haalt 55% van de Nederlanders deze norm niet, zo blijkt uit cijfers van het RIVM.


Conclusie

We weten dat gezonde voeding en beweging erg belangrijk is om overgewicht (op latere leeftijd) tegen te gaan. In de praktijk blijkt het een stuk lastiger om aan de richtlijnen te voldoen. In onze huidige maatschappij wordt het ons te makkelijk gemaakt om te kiezen voor ongezonde producten in bijvoorbeeld de kantine op school, de sportvereniging of de supermarkt. Ook bewegen we te weinig door de komst van computers, televisie, en smartphones en zittend werk. Belangrijk is dus om zelf bewust te zijn van je eigen leefstijl en dat van je kind en zo nodig hierin bij te sturen op weg naar een gezond en fit lichaam!

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Start 2019 met een detox voor lichaam en geest

Het nieuwe jaar is een goed moment om stil te staan bij wat je aankomend jaar anders wilt gaan doen. Los van het standaard rijtje zoals stoppen met roken, afvallen, meer bewegen en gezonder eten, kun je ook persoonlijke doelen stellen. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Lees meer > Lees meer >

Overgewicht? Het begint al bij onze kinderen

Waarom is er de laatste jaren eigenlijk zo’n toename in overgewicht te zien? Hoe kan het dat vroeger mensen op latere leeftijd pas overgewicht ontwikkelden, en dat we nu steeds meer te dikke kinderen zien?

Lees meer > Lees meer >

Ontspan door te bewegen

Bewegen is gezond! Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je geestelijke balans. Even lekker uitwaaien door een wandeling op het strand of een uurtje sporten na je werk.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Kinderen worden steeds zwaarder, hoe kan dit?
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}