Kerst zonder stress

Kerst zonder stress

Nog een kleine drie weken te gaan en het is weer kerst. Het straatbeeld begint zich langzaam te verhullen in kerstsfeer. Lichtjes, kerstmuziek, warme glühwein of chocomel, kerstkraampjes en natuurlijk een versierde boom met pakjes. Veel mensen zullen een goed gevoel krijgen bij deze kenmerken. Ondanks dat kerst een feest is dat synoniem staat voor gezelligheid is het ook een grote stressfactor. Volgens een Brits onderzoek ervaart 40 procent van de mensen kerststress. In veel gevallen begint dit al enkele weken voor de kerst omdat er veel voorbereid moet worden. De vijf meest genoemde reden voor kerststress zijn:

 1. Het juiste cadeau: het vinden van een presentje dat in de smaak valt is niet eenvoudig vindt 41 procent van de stressers.
 2. De kosten van de cadeaus: 37 procent maakt zich zorgen om de bekostiging ervan.
 3. Het diner: het is veel werk, je wilt het goed doen en het binnen een budget houden. Reden genoeg voor stress volgens 29 procent.
 4. Waar kerst te vieren: thuis, bij je ouders, schoonouders, bij de kinderen of toch bij vrienden… daar maakt 21 procent zich druk over.
 5. Kerstgasten: wie nodig je uit, en op welke uitnodiging ga je in? Niet iedereen kan immers even goed met elkaar overweg. En ruzie met kerst is toch wel echt uit den boze. Dit speelt voor 10 procent van de mensen die last van kerststress hebben.

Tips voor een stressvrije kerst
Om optimaal te kunnen genieten van de kerstdagen is het van belang om de kerststress tot een minimum te beperken. Hieronder geven we aantal tips waarmee je een stressvrije kerst tegemoet kan zien.

 1. Plannen
  Bereid je goed voor op de kerstdagen. Maak voor jezelf een lijstje met de dingen die je nog moet doen. Wanneer wil je de kaartjes versturen, de cadeautjes kopen, de inkopen doen, het diner voorbereiden, etc. Als je een lijstje maakt is de kans kleiner dat je op het laatste moment nog iets moet doen. Daarnaast geeft het opstellen van een lijstje met taken rust in je hoofd omdat je het dan opzij kan leggen in plaats van er over na te blijven denken.
 2. Niet te veel hooi op je vork
  Durf ‘nee’ te zeggen. Neem niet te veel taken op je en vraag gewoon of andere mensen ook iets van je lijstje willen doen of regelen.
 3. Ontspan
  Plan een paar rustmomenten in. Ga bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen een dagdeel wandelen in de natuur met je bezoek of alleen. Ook de dagen voor kerst kan het erg ontspannend werken om een wellness-dagje in te plannen. Even lekker tijd voor jezelf. Je hoeft nu niet na te denken over wat er nog moet gebeuren want je hebt immers een lijstje gemaakt waar alles op staat.
 4. Wees op tijd
  Wacht niet tot het laatste moment met kerstcadeaus kopen. De dagen vlak voor kerst is het in de winkelstraten veel drukker met gestreste mensen die allemaal te lang hebben gewacht met inkopen doen. Iets wat helemaal van deze tijd is en vrij van stress, is online winkelen. Gewoon lekker vanuit huis met een muziekje op de achtergrond je presentjes kopen.  Bang dat je cadeau niet in de smaak zal vallen? Vraag van iedereen een lijstje met meerdere cadeauwensen, dan zit je altijd goed.
 5. Doe wat jij wilt
  Om stress te voorkomen is het belangrijk dat je kerst viert zoals je dat zelf wilt. Ga niet te hoge verwachtingen bij jezelf en anderen creëren door een feest te vieren op de manier zoals ‘het hoort’. In films zijn de kerstdagen vaak extreem grote feesten met enorme maaltijden en heel veel pakjes. In het echt hoeft dat natuurlijk niet. Als je het eenvoudiger houdt, heb je sowieso minder stress en daardoor meer plezier.

wellnessbon_banner_182x180-stilstaand_9360c056.jpgWinnen!
Op facebook geven we deze maand vier wellnessbonnen weg. Houd onze facebookpagina in de gaten voor meer informatie. Op 10, 17, 24 en 31 december plaatsen we een prijsvraag.

 • De complete actievoorwaarden:

  1. Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan onbeperkt deelnemen aan de prijsvraag en maakt kans op een Wellnessbon ter waarde van € 50,- naar keuze. In totaal geven we 4 Wellnessbonnen weg.

  2. De actie loopt tot en met 31 december, waarbij wekelijks een winnaar wordt getrokken uit de deelnemers. Prijswinnaars krijgen uiterlijk een week na iedere prijsvraag bericht via facebook.

  3. De prijzen zijn niet in geld uitkeerbaar.

  4. Over het spel kan niet worden gecorrespondeerd.

  5. Werknemers van Flinndal en hun familieleden zijn uitgesloten van deelname.

  6. Dit spel voldoet aan de Nederlandse wetgeving (kleine promotionele kansspelen).


 • Lees ook:

  Ziek van de stress? gezondNU is gastblogger op Flinndal.nl en plaatst maandelijks een bericht op het blog. Lees meer

  Wat is stress en hoe word je weer ontspannen? Lees er alles over. Lees meer

  Een dagje sauna staat garant voor een dagje ontspannen. Even nergens aan denken en tijd voor jezelf. Je komt er niet alleen tot rust, de sauna heeft ook nog eens een aantal gezondheidsvoordelen. We zetten vier voordelen van de sauna voor je op een rij. Lees meer

  Geef een reactie op: Kerst zonder stress

  Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

  Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

  14 april 2017 door: Toren R.F
  Een perfecte voorlichting om stress te verminderen. Top.

  Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

  Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.