Kan ik koolhydraten weglaten uit mijn voeding?

Kan ik koolhydraten uit  mijn voeding weglaten

Elke maand beantwoord onze voedingsdeskundige een veelgestelde vraag. De vraag van deze maand: Kan ik koolhydraten weglaten uit mijn voeding? 

Koolhydraten zoals brood, pasta en rijst worden vaak gezien als ‘boosdoeners’ tijdens het afslanken. Er zijn dieetmethodes die je bijvoorbeeld aanraden om koolhydraten zoveel mogelijk te schrappen uit je voedingspatroon. Ik word regelmatig gevraagd of dit gezond is en het leek mij een mooie topic voor de blog van deze maand!

Bronnen van koolhydraten
Het voedingscentrum raadt volwassen vrouwen aan om zo’n 210 gram brood en 200 gram pasta, rijst, peulvruchten of andere bronnen van koolhydraten per dag te eten. Dit komt neer op zo rond de 5 à 6 sneetjes brood en 4 opscheplepels pasta, rijst of peulvruchten per dag. Dit lijkt heel veel, maar deze voedingsmiddelen zijn erg belangrijk in een gezond voedingspatroon.

Brandstof
Je vraagt je misschien af wat het nut is van de koolhydraten die we uit onze voeding binnenkrijgen. Brood, aardappelen en (zilvervlies)rijst zitten vol goede vezels en zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Je kunt je voorstellen dat een auto niet rijdt zonder benzine. De benzine die nodig is om van A naar B te komen kun je vergelijken met koolhydraten voor het lichaam. Wij hebben koolhydraten nodig om vooruit te komen. Het verschilt natuurlijk per persoon en bewegingspatroon hoeveel koolhydraten je nodig hebt, maar deze productgroep helemaal uit je voeding schrappen is niet verstandig.

Reserves verbranden
Als we bewegen verbrandt het lichaam als eerste koolhydraten. Als deze er niet zijn worden de vetten in het lichaam als eerste verbrand, maar als we willen afslanken vermijden we vet vaak ook. Als de reserves van zowel koolhydraten als vetten uitgeput zijn worden eiwitten verbrand. Dit houdt in dat je spieren afgebroken kunnen worden en dat is zeker niet wat je wil!

Spieren zijn namelijk actief weefsel en verbranden ook calorieën in rust. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer je zult verbranden. Als deze gebruikt worden als energie voor basis functies van het lichaam zal het dus averechts werken.

Vezels
Volkoren producten, zoals brood en pasta bevatten naast de nodige energie ook veel vezels. Deze zijn van groot belang voor onze darmen en helpen ze gezond te houden. Ook bevatten deze voedingsmiddelen belangrijke vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium, B-vitamines en magnesium.

gezond afvallen beste tips

Varieer!
Je hoeft natuurlijk niet alleen maar brood, pasta en rijst te eten. Er zijn gelukkig veel verschillende bronnen van koolhydraten. Kies zo nu en dan eens voor couscous of quinoa in plaats van pasta of rijst.  Je kan ook eens rogge- of speltbrood kiezen in plaats van ‘gewoon’ brood. Door te variëren blijft het interessant!

Het is belangrijk om te onthouden dat je alle voedingsstoffen nodig hebt. Gebak en koek kun je zonder problemen overslaan, maar koolhydraten uit gezonde bronnen zijn hard nodig. Als je toch graag de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt wilt verminderen, of als je vermoedt dat je misschien een intolerantie of allergie hebt, bespreek dit dan met je (huis)arts. 


Wie ben ik?
anna_profiel_0f2d3a9f.jpgMijn naam is Anna Visser en ik werk vanaf 2009 op de Servicedesk van Flinndal. In 2013 ben ik opgeleid tot voedingsdeskundige en dat bevalt me uitstekend! Ik vind het leuk om mijn ervaring op de Servicedesk en mijn kennis over voeding te combineren, om onze klanten zo professioneel en volledig mogelijk te adviseren.

Experimenteren met gezonde ingrediënten en iets bijzonders maken van restjes in de koelkast zijn een echte passie geworden.
Dus: gezonde eettips nodig? Ik help je graag! voedingsdeskundige@flinndal.nl.


Lees ook:

De laatste tijd val ik bij het kijken van programma’s als Tros Radar van de ene verbazing in de andere. Er lijkt een ware hetze gaande tegen voedingssupplementen. Ook de Consumentenbond en het Voedingscentrum doen een duit in het zakje. Lees meer

Zeker met de komst van Sinterklaas in het vooruitzicht is dit een actueel onderwerp: hoe gezond is chocola? Kun je zonder zorgen een paar letters soldaat maken, of is het toch zaak om voorzichtig te zijn? Lees meer

Onze voedingsdeskundige geeft antwoord op veel gestelde vragen die te maken hebben met voeding en dieet. Mag ik fruit eten als ik wil afvallen? Lees meer

Geef een reactie op: Kan ik koolhydraten weglaten uit mijn voeding?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

28 februari 2014 door: José
Ben ook blij dat de voedingsdeskundige die vraag die ik had over koolhydraten heeft beantwoord met een voor mij bevredigend gevoel.Dank je.
28 februari 2014 door: Alice
Mijn gevoel is toch juist, ben blij dit bevestigd te zien door een deskundige! Dank!

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.