Kaas gezond of ongezond

Is kaas gezond of ongezond

Over het algemeen eten Nederlanders veel kaas. Zo eet je kaas als beleg op brood, als hapje, tijdens een kaasfondue of op een pizza. Maar hoe gezond is kaas precies?

Wat is kaas?

Kaas is een zuivelproduct dat gemaakt wordt van melk. Om één kilogram kaas te maken heb je ongeveer 10 kilo melk nodig. In Nederland eten we gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar.

Welke voedingsstoffen vind je in kaas?

In kaas vind je voornamelijk dierlijk vet, calcium, eiwit, vitamine A, B en D. De meeste kazen hebben een hoog zoutgehalte en bevatten behoorlijk veel verzadigde vetten. Het Voedingscentrum adviseert daarom om kaas met mate te eten en dus niet meer dan anderhalve plak (30 gram) kaas per dag te eten.

Waarom kaas met mate eten?

vetgehalte-kaas-vetpercentage_a0108c3c.jpgDe reden waarom wordt geadviseerd om niet te veel kaas te eten is door de verzadigde vetten en het zoutgehalte. In veel producten wordt al zout toegevoegd waardoor je snel te veel binnenkrijgt. Te veel zout kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Ook de verzadigde vetzuren zijn ongezond. Verzadigde vetten verhogen namelijk het slechte LDL cholesterol in je bloed.

Kaas als vleesvervanger?

Vegetariërs of veganisten eten soms kaas als vleesvervanger omdat vlees en kaas allebei eiwitten bevatten. Wat echter ontbreekt is ijzer, dat zit namelijk niet in kaas. Als je op zoek bent naar een vleesvervanger dan kun je beter kiezen voor andere alternatieven zoals eieren (met vitamine A, B en ijzer), peulvruchten (met eiwitten en B-vitaminen, ijzer en voedingsvezels) of soja (vitamine B1 en ijzer).

Hoeveel vet zit er in kaas?

Als je kaas koopt zie je vaak 20+, 30+ of 48+ op de verpakking staan. Deze getallen geven het percentage vet uit de droge stof van kaas. Kaas bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit water. Deze droge stof is dus kaas waar het vocht uit vandaan is gehaald. Bijvoorbeeld: een kaas van 100 gram bestaat uit 40 gram water en 60 gram (droge) kaas. Bij een 30+ kaas betekent dat 30% van die 60 gram uit vet bestaat. Dat komt neer op 18 gram vet. Een 20+ of 30+ kaas bevat dus minder vet dan ene 48+ of 60+ kaas.

Hoe oud is een kaas?

Soort kaas
Jonge kaas Ongeveer 1 maand oud
Jong belegen kaas Ongeveer 2 tot 3 maanden oud
Belegen kaas Ongeveer 4 tot 6 maanden oud
Extra belegen kaas Ongeveer 7 tot 9 maanden oud
Oude kaas Ongeveer 10 maanden oud
Overjarige kaas Ouder dan een jaar oud

Eet gevarieerd

Zuivel vind je in de schijf van vijf en daar hoort ook kaas bij. Kies bij voorkeur voor een 20+ of 30+ of een light kaas. Probeer ook af te wisselen met ander (brood)beleg. Hoewel kaas de nodige voedingsstoffen bevat die je nodig hebt, eet het met mate. Het hoge zoutgehalte en de verzadigde vetten maken kaas tot een product waar je beter niet te veel van kan eten. Nieuwsgierig of gesmolten kaas vetter is dan gewone kaas? Lees het hier.
Lees ook:

Er is veel onduidelijkheid over kaas en het vetgehalte. Alles over het vetpercentage van kaas en gesmolten kaas wordt door onze voedingsdeskundige uitgelegd. Lees meer

Wat zijn de gevaren van vet en waarom vormt het een belangrijk onderdeel van ons menu. Feiten en fabels over vetten. Lees meer

Tegenwoordig heb je de keuze uit veel verschillende producten om in te bakken. Denk aan olijfolie, kokosolie, margarine en roomboter. Hierbij geven we vaak de voorkeur aan de variant met het minste vet. Is dit een goede keuze en waar moet je op letten als je gaat bakken? Lees meer

Geef een reactie op: Kaas gezond of ongezond

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

16 juli 2014 door: adriana bezemer
ik eet jong belegen 48 een maal per week

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.