Jungfrau Marathon 2015 - Gert - Jan Liefers

gertjan.jpg

Net als vorig jaar heb ik dit jaar weer met veel enthousiasme deelgenomen aan de Jungfrau Marathon. Vorig jaar liep ik als zeer goed getrainde en fanatieke amateur de 42 kilometer en 195 meter, met daarbij 1950 meter stijging, in 3 uur en 22 minuten. Slechts twee Zwitserse berggeiten bleven me toen voor en een veertiende plek in een internationaal veld stemde me zeer tevreden! Hard hijgend op de laatste bergkam, kon ik daar de winnaar nog zien finishen. 

Een drukke agenda zorgde noodzakelijkerwijs dat ik dit jaar flink moest schrappen in mijn trainingsagenda. Dit betekende dan ook dat alleen de hoogst noodzakelijke weekendtrainingen overbleven. Dit effect heb ik dan ook kunnen merken.


Training

Met de nodige realiteitszin, maar gewapend met enthousiasme (natuurlijk in de veronderstelling dat dit minstens zo belangrijk is) vertrok ik daarom wederom naar het Zwitserse oord Interlaken. De leek vraagt zich misschien af waarom het zo leuk is om deel te nemen aan een slopende berg hardlooptocht van meerdere uren. Precies deze vraag is het, die ik mezelf, in de laatste 10 kilometer ook ongeveer 100 keer gesteld. Net zoals de vraag: waarom ben ik hier uberhaupt aan begonnen? Waarom heb ik vooraf toch niet meer getraind? Waarom is stoppen eigenlijk geen optie?


Metertje voor metertje

Het merendeel van de 1950 stijgingsmeters bevindt zich in de laatste 17 km van de wedstrijd. De eerste 25 kilometer passeerde dan ook nog wel vrij soepel de revue. De Zwitserse organisatie had bedacht dat het voor de deelnemers handig zou zijn om, op het stijgende deel, iedere 250 meter de afgelegde afstand aan te geven. 28 kilometer en 250 meter, 28 kilometer en 500 meter, 28 kilometers en 750 meter, 29 kilometer. Ik ben de organisatie tot op de dag van vandaag erg dankbaar voor de moeite. Maar van mij persoonlijk had dit niet gehoeven. Tergend traag kropen de kilometers voorbij, metertje voor metertje richting de top.


Trainingsmaat

Na 41 kilometer en 250 meter schoof er op het zwaarste deel van het parcours een trainingsmaat wandelend voorbij. Wandelen was inmiddels namelijk de belangrijkste modus van beweging geworden. Mijn competitieve instelling kon dit natuurlijk zeer moeilijk verdragen. Hij hier? En voor mij op weg naar de finish? Dat kan echt niet!

Maar met de tegenwoordigheid van geest bedacht ik me dat de laatste kilometer van het parcours naar beneden liep. Met snelheid in mijn pas kan ik hem gemakkelijker verslaan bedacht ik me. Dan ga ik hem ook gemakkelijk nog voorbij. Met de finish in het zicht, net na de top van de berg, kon ik echter niet meer fatsoenlijk bewegen. Ik had de snelheid van een 105 jarige op weg van de woonkamer naar zijn bed, en zeker niet meer die van een atleet in actie.


Finish

Na 4 uur en 5 minuten bereikte ik de finish. Voldaan dat wel, want op het succesvol uitlopen van een berg marathon, nog steeds bij de eerste 150 van de 4000 deelnemers, mag ik van mezelf tegenwoordig ook best trots zijn! 


Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl
Geef een reactie op: Jungfrau Marathon 2015 - Gert - Jan Liefers

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.