Jodium, waar is het goed voor?

Jodium, waar is het goed voor?

Jodium wordt opgeslagen in de schildklier en is daarom van belang voor de schildklierhormonen. Maar waar zit het in en krijg je wel voldoende binnen?  Omdat uit onderzoek bleek dat veel mensen te weinig jodium binnenkregen, wordt jodium sinds 1968 toegevoegd aan bakkerszout dat gebruikt wordt voor het maken van brood.

Waar zit jodium in?
Jodium vind je in vis en schaaldieren en je krijgt zelfs een klein beetje jodium binnen tijdens een wandeling langs de kust, want het zit ook in zeelucht. Deze hoeveelheid is echter zo minimaal dat het niet voldoende is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mee af te dekken. Omdat het van nature niet in veel producten te vinden is, wordt jodium aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd. Zo is het toegevoegd aan brood en zout (bijvoorbeeld Jozo).

Waarom heb je jodium nodig?
Jodium is dus van belang voor de schildklierhormonen en deze hormonen zorgen voor de groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Daarnaast speelt het een rol in de ontwikkeling van de hersenen en de energievoorziening van het lichaam.
Zwangere vrouwen hebben een hogere behoefte aan jodium omdat het belangrijk is voor het kindje in de buik, het is namelijk van belang bij de groei en de ontwikkeling van de foetus.

Hoeveel jodium heb je nodig per dag
Er is niet echt een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vastgesteld in Nederland en daarom wordt de Amerikaanse richtlijn aangehouden met een ADH van 150 microgram per dag. Voor zwangere vrouwen is dit 220 microgram per dag en voor vrouwen die borstvoeding geven 290 microgram per dag.

Wees matig met zout
Hoewel jodium toegevoegd wordt aan sommige zoutsoorten is het niet de bedoeling om overmatig zout te gebruiken. In Nederland wordt veel zout toegevoegd in producten dus extra zout heb je niet nodig. Bij een gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende zout en jodium binnen. 


Lees ook:

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker. Light producten. Maar wat maakt een product light? Zijn ze gezonder of lijkt dit alleen maar zo? Lees meer

Wat doet calcium precies? Naast de bouwstof voor sterke botten is calcium ook van belang voor de bloedstolling en helpt het bij het aanspannen van spieren en het doorgeven van zenuwprikkels. Lees meer

Koninginnedag komt eraan. Dat betekent tijd voor oranje tompoezen! Ga dit jaar voor de suikervrije variant. Lees meer

Geef een reactie op: Jodium, waar is het goed voor?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.