Hoe word je 100?

voedingsdeskundige.jpg

Het boek “Hoe word je 100” van William Cortvriendt heeft onlangs in de media veel aandacht gekregen. Wat vooral naar voren werd gebracht was het negatieve advies om multivitaminen met vitamine A, betacaroteen en vitamine E te slikken. Dit zou erg slecht zijn voor de gezondheid. Met als gevolg een aantal ongeruste klanten.

Terechte conclusie?

Het antwoord op die vraag is voor mij als voedingsdeskundige natuurlijk erg interessant. Zijn stelling druist namelijk lijnrecht in tegen mijn opvattingen over wat (Multi)vitaminen voor de gezondheid kunnen doen. Reden te meer om dit boek eens goed door te lezen! Hoe komt Cortvriendt tot deze conclusie?

Gelukkig blijkt het mee te vallen. Wat Cortvriendt schrijft is het volgende: “Er is van supplementen die vitamine A, betacaroteen en vitamine E bevatten specifiek aangetoond dat deze ongezond zijn en het ontstaan van ernstige ziekten tot gevolg kunnen hebben.”

Hij refereert hierbij aan onderzoeken waar hoge doseringen vitamine E en betacaroteen zijn gebruikt en men een verband heeft gezien tussen inname van deze voedingsstoffen en het effect op kanker. Uit onderzoek blijkt dat de antioxidanten vitamine E en betacaroteen het overlijdensrisico van mensen met bepaalde soorten kanker juist verhoogde in plaats van verlaagde.

In het onderzoek werden hoeveelheden van 50 mg vitamine E per dag gebruikt. Dit betreft 416% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Flinndal is geen voorstander van dergelijk hoge doseringen, maar gaat uit van een gezonde voeding als basis voor een gezond lichaam.

Altijd een verantwoorde dosering

Onze supplementen zijn een verantwoorde aanvulling op de gezonde voeding. Flinndal Multi bevat bijvoorbeeld 12 mg vitamine E (100% van de ADH) en Flinndal Multi Vitaal bevat 15 mg vitamine E (125% van de ADH) per dagdosering.

Geen reden tot ongerustheid dus bij gebruik van Multivitaminen met een verantwoorde dosering!

Voldoende groenten en fruit

Verder zegt Cortvriendt het volgende:  “Er is bij een dieet dat voldoende vers fruit en groenten bevat zeker geen aanleiding om multivitaminen met antioxidanten te nemen.”

Daar ben ik het ook mee eens. Het punt is alleen dat keer op keer uit bevolkingsonderzoeken blijkt dat onze voeding niet voldoende vers fruit en groenten bevat. De meesten van ons redden het niet om dagelijks twee stuks fruit en twee ons groenten te eten. Laat staan dat we de aanbevolen twee keer per week vis op het menu hebben staan.

Verantwoorde Multi verstandig!

Daarom pleit ik voor een verantwoord gedoseerde Multivitamine als aanvulling op de voeding. Wanneer het niet lukt om voldoende groenten en fruit te eten, of wanneer je wel wat extra’s voor je weerstand kunt gebruiken

Inge voedingsdeskundige Flinndal

Wie ben ik?

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.Lees ook:

Gebruik leuke apps voor gezonde voeding, voldoende beweging of een gezond gewicht. We geven een top vijf van gezonde en leuke gratis apps. Lees meer

Slijtage en virussen is iets dat we accepteren maar probeer virussen juist te voorkomen. Waarom? Lees de uitleg van topatleet Gert-Jan Liefers. Lees meer

Zeker met de komst van Sinterklaas in het vooruitzicht is dit een actueel onderwerp: hoe gezond is chocola? Kun je zonder zorgen een paar letters soldaat maken, of is het toch zaak om voorzichtig te zijn? Lees meer

Geef een reactie op: Hoe word je 100?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring