Dit is het effect van licht op je lijf


gezondnu

In deze donkere dagen strooien we met kerstlampjes en kaarsen. Alles om de duisternis te verdrijven. In de donkerste maanden van het jaar onderzoekt het magazine gezondNU daarom wat licht voor je gezondheid betekent, wat gebrek aan licht met je doet en bestaat er ook ongezond licht? 


Licht belangrijk voor gezondheid

Licht dirigeert talloze aspecten van onze gezondheid. Allereerst voorziet zonlicht ons van een dosis vitamine D. Belangrijk voor sterke botten en tanden, maar ook voor een goed geolied immuunsysteem. De reden waarom licht zo veel met ons doet, is vooral terug te brengen naar onze biologische klok. Deze klokt bepaalt wat, wanneer en waar iets moet gebeuren en zet via hormonen het lichaam aan tot actie. Licht is daarbij de onmisbare schakel. Het zorgt ervoor dat je biologische klok elke dag weer in de pas loopt. Zonder licht raakt hij ontregeld.


Zo ver staan we niet af van de natuur

Hoever we misschien ook denken van de natuur af te staan, ons functioneren is dus nog steeds sterk verbonden met het natuurlijke ritme van de dag. De laatste decennia brengen we echter gemiddeld meer tijd binnenshuis door. De meesten van ons werken op kantoor of zitten op school en zien zelfs tijdens de lunchpauze nauwelijks zon. Wat betekent dat voor onze gezondheid?

“Veel tijd binnenshuis doorbrengen is vanuit een evolutionair perspectief een heel nieuw fenomeen. Iets van de laatste 150 jaar”, stelt bouwkundig ingenieur Mariëlle Aarts in gezondNU. Aarts is universitair docent aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij onderzoekt wat licht voor gezondheid en welzijn betekent. “Op dat terrein valt nog veel te ontdekken. We weten bijvoorbeeld dat de biologische klok bij gezonde mensen geen grote hoeveelheid licht nodig heeft om zijn 24-uursritme te behouden. Of dit ook geldt voor ouderen of zieke mensen? Dat is de vraag.”


Lees het hele artikel in gezondNU
Hoofdredactie gezondNU

gezondNU onderzoekt in editie 12 daarom: hoe zit het met blauw licht, is winterzon wel effectief? Ook gaan we op zoek naar de lichte kanten van ons leven; hoe wordt ons leven letterlijk lichter (minder kilo’s!) en luchtiger (hoe leer je relativeren?).

Eindig 2016 vol energie, zodat je bubbelend en bruisend 2017 wordt ingeslingerd.

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU12-2016 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

Melk drinken wordt voor steeds minder mensen logisch. Reden voor het magazine gezondNU om één van de belangrijkste criticasters van melk, auteur Alissa Hamilton, te ondervragen. Lees meer

Dankzij Google en smartphones regisseren we onze eigen gezondheid steeds beter. Maar maakt kennis door dr. Google je echt beter? gezondNU onderzoekt de digitale kansen en bedreigingen van dr. Google. Lees meer

Glutenvrij, koolhydraatarm en detoxen – dat waren de voedingstrends van 2016. Waren het hypes of blijvertjes? gezondNU zet de eettrends van 2017 op een rij. Lees meer

Geef een reactie op: Dit is het effect van licht op je lijf

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.