Haver, krachtvoer van de toekomst

haver,-krachtvoer-van-de-toekomst_859f5386.jpg

Een ontbijt met havermout? Wie doet dat nou? Haver is zó niet hip. Deskundigen voorspellen echter dat dit gezonde (glutenvrije!) graan helemaal terugkomt. Want: vol vitaminen en ook nog slank.

Honderden jaren lang was haver de brandstof voor werkpaarden op het land. En omdat de boeren geen cent te makken hadden, aten ze zelf ook veel haver. Ondanks het eenzijdige voedingspatroon waren ze fit en sterk. “Haver is krachtvoer,” stelt onderzoeker dr. Luud Gillissen van de Wageningen Universiteit in gezondNU.

Tot een jaar of zestig geleden was haver zelfs een van de belangrijkste gewassen in Nederland. Met de mechanisatie van de landbouw verdween de behoefte aan haver als energiebron voor paarden. Gewassen als maïs en wintertarwe waren bovendien economisch aantrekkelijker gezien de grotere opbrengst. En … haver had als paardenvoer niet bepaald een sexy imago.

Het gevolg kennen we: we eten tegenwoordig bijna alleen tarwe en maïs als graan. Jammer; want haver is niet alleen een krachtbron. Het is van nature ook glutenvrij en een prima alternatief voor iedereen die minder gluten willen eten.

Maar bovenal is het gezond, stelt dr. Luud Gillissen in gezondNU: “In haver zitten unieke, oplosbare voedingsvezels die goed zijn voor je cholesterol. Ze werken gunstig op de darmflora waardoor het immuunsysteem verbetert. De eiwitten in haver zijn makkelijk verteerbaar en haverolie bestaat voor tachtig procent uit onverzadigde vetzuren, goed voor hart- en vaten. Ook geeft het een langdurig verzadigingsgevoel, waardoor gewichtsbeheersing eenvoudiger wordt,” somt Gillissen op.

We willen steeds minder gluten eten, een ook in die trend past haver goed. Haver is van origine glutenvrij. Gillissen: “We onderzoeken hoe we haver kunnen verwerken tot haverbrood en we kijken naar toepassingen in producten als pasta, pizzabodems en gepofte haverwafels.” En haver niet hip? Gillissen: “Enkele brouwerijen experimenteren met haver als brouwgraan. De eerste flessen havierbier zijn al gebotteld.”

Proost! O nee, eet smakelijk -;

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 11-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondnu.nl.

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.