Halloween in Nederland

Halloween in Nederland

Op 31 oktober is het weer Halloween, een van oorsprong Keltisch feest dat wordt gevierd op de avond voor Allerheiligen (1 november). Wij kennen Halloween vooral van de pompoenhoofden, verkleedfeesten en leggen vaak direct de link met de Verenigde Staten.

De oorsprong van het feest is echter Keltisch en ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt de feestdag uitgebreid gevierd. Inmiddels wordt ook steeds vaker in Nederland Halloween als reden voor een feestje gebruikt.

Een bekend fenomeen tijdens Halloween is ‘trick or treat’, waarbij wordt aangebeld bij huizen en de bewoners de keuze krijgen tussen het geven van een snoepje of een plagerijtje. De kinderen lopen langs de huizen met een lampion gemaakt van een pompoen, met daarin een lichtje, welke ook wel Jack-o’-Lanterns worden genoemd. Een Nederlandse variant hierop kennen wij in de vorm van Sint Maarten.

Typische Halloweenrecepten
Halloween is toch een beetje griezelen. De associaties met Halloween zijn donker, spookachtig, en een tikkeltje onheilspellend. Recepten bevatten elementen als (nep)spinnen, bloedkleuren en ogen.

Een goede bron voor Halloweenrecepten is Taste of Home.

Een truc voor mensen die wat minder goed de Engelse taal beheersen: kopieer de url in Google Translate en je krijgt de Nederlandse vertaling van de pagina.

Natuurlijk past onze pittige pompoensoep uitstekend in een Halloweenavond. Het recept van de pompoensoep kun je hier vinden.

Op Allrecipes.nl vind je een lekker recept voor een spinnencupcake.

We vonden een lekker recept voor pompoenravioli op trendystyle.net.

Een gezonde pompoen
Pompoen zit vol antioxidanten en is rijk aan vitaminen. De pompoen is een van de groenten met een grote hoeveelheid vitamine B9 (foliumzuur), die van belang is voor zwangere vrouwen. Het is bij de bereiding echter wel belangrijk dat de pompoen niet te lang verhit wordt, waar vitamine B9 erg gevoelig voor is.

Verder bevat een pompoen provitamine A of bèta-caroteen, vitamine C en vitamine E. Het is naast wortel door de bèta-caroteen een groente die goed is voor de ogen. De pitten van een pompoen zitten vol proteïnen, mineralen en ijzer.

De vezels in een pompoen helpen voor een goede darmfunctie. Het stimuleert de stoelgang en heeft bovendien een licht laxerende werking.

De pompoen bevat erg weinig calorieën en is daarmee prima geschikt voor mensen die op hun gewicht letten of willen afvallen.

Een Halloweenlantaarn maken
Taste of Home heeft ook een goede uitleg voor het maken van een Halloweenlantaarn. We hebben er eentje uitgepikt en voor je vertaald.

Koop een beetje een flinke pompoen, ter grootte van een basketball. Maak de pompoen schoon met een licht vochtige doek en droog deze vervolgens af.pompoen_49ddb6e1.jpg

Snijd met een mes onder een hoek van 45 graden de bovenkant van de pompoen eraf. Bewaar het uitgesneden deel, dit dient als deksel op de pompoen nadat deze is uitgehold.

Snijd ook de onderkant uit de pompoen. Vervolgens kun je met een lepel de pompoen uithollen, tot de pompoen ongeveer een centimeter dik is.

pompoen-uitsnijden_7003c17b.jpgMet een mes kun je gaten voor de ogen, neus en mond maken. Nu kun je de pompoen op een platte ondergrond plaatsen met een waxinelichtje erin. Plaats de deksel op de pompoen.

Happy Halloween!

Heb je zelf tips of een link naar lekkere recepten? Deel ze hieronder:


Geef een reactie op: Halloween in Nederland

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring