Haaservaringen in de Amsterdam Marathon

Haaservaringen in de Amsterdam Marathon

Gert-Jan
29-10-2015
0 Reacties

blog_afbeeldignen_groot_sport_f0ad1563.jpg


Een maand geleden kreeg ik het verzoek om als haas deel te nemen aan de Amsterdam Marathon. Voor de duidelijkheid. Haas is niet haas, zoals je zou verwachten van het woord haas. Dat wil zeggen, de haas is in dit geval geen konijnachtig beest die in de ongerepte natuur voorkomt. Het is ook geen manddragend fantasie figuur, die rond Pasen eieren verstopt. De haas in sporttermen betekent namelijk snelheidsmaker, meesterknecht en motivator tijdens de race. Voor de marathon afstand in Amsterdam is dit zeer gewenst. In mijn geval voor een tempo van 3 uur.


Rennen in een hazenpak

Dat hazen en hazen nog weleens door elkaar worden gehaald bleek in een van mijn eerdere ‘haas’ ervaringen. Voor een editie van de Zevenheuvelenloop jaren geleden, ben ik  door mijn toenmalige sponsor ook uitgenodigd om haaswerk te verrichten voor de kidsrun. Ik dacht leuk! Ik ben dus een snelheidsmaker, meesterknecht en motivator van de jeugdige deelnemers aan deze race.


Dit was het geval, maar dan wel in een heus hazenpak! Met een hazenmasker op 5 centimeter van mijn ogen kon ik in een cirkel van 4 meter van mijn lichaam geen kind meer zien. Links en rechts kleine hardlopertjes onderuit schoffelend, werd het pak bovendien veel te warm. Nog net niet kokend, kan jij je vast vast voorstellen dat dit niet mijn beste haas ervaring was!


Nieuw wereldrecord

Een veel betere ervaring met haaswerk had ik een paar jaar later op uitnodiging van één van de beste, zo niet de beste hardloper aller tijden: Haile Gebreselassie. Tijdens een wedstrijd in Birmingham deed hij een ultieme poging het wereldrecord op de twee Engelse mijl te verbeteren. Het verzoek aan mij en mijn Canadese Collega was 200 meters in 30 seconden. Wij liepen 30.04, 29.90, 29.95, 30.02 en 29.99. Exact op tempo! De wedstrijd werd afgesloten in een nieuw wereldrecord, dat stevig in de boeken is verankerd!


Amsterdam Marathon

In Amsterdam was het andere koek. Het doel was een grote groep lopers te brengen naar een marathon onder de 3 uur. Het snelste tempo voor een amateur. Daaronder zijn het louter wedstrijdlopers die strijden voor snelle tijden. Ik mocht dit doen met een ander icoon. Oud winnaar van de Marathon van New York: German Silva. Inmiddels ook op leeftijd.

Samen met hem liepen we strakke kilometers van 4 minuut en 17 seconden. De 15, 20 en 30 kilometer passeerden. Enkele deelnemers spraken mij aan; “Hier ging het al een paar keer mis. Zal het deze keer wel goed gaan?” “Het gaat vast goed deze keer antwoorden wij”. “Beter nu pijn dan morgen spijt”. Over de streep na 42 kilometer en 195 meter vlogen geëmotioneerde deelnemers, die de magische barrière van 3 uur gehaald hadden, ons om de hals. Eindelijk! Het was dus een zeer een bijzondere ervaring in Amsterdam!


Wel jammer dat je later leest dat er meer dan 100 deelnemers de marathon volbracht hebben door af en toe de metro te nemen. Ik vraag me af voor wie zij zich wilden bewijzen?


Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nlAanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vitamine C en de Jungfrau Marathon

De Jungfrau Marathon is een geweldige wedstrijd. Afgelopen week heb ik daar deelgenomen in een prachtige omgeving, aan een prachtige wedstrijd én in een prachtig Decor.

Lees meer > Lees meer >

2 vliegen met een hamer - Gert-Jan Liefers

Vorige maand liep ik voor het eerst een Marathon, de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Ingesteld op een loodzware mentale en fysieke beproeving begon ik aan de wedstrijd. Door onbekendheid met deze afstand en de vele angst verhalen - bijvoorbeeld over de man met de hamer, die op de marathon tussen 30 en 42 kilometer op wacht staat.

Lees meer > Lees meer >

The best of both worlds - Gert-Jan Liefers

Mijn eerste Zevenheuvelenloop ervaring zit er op. Een geweldig evenement, goed georganiseerd en een ervaring om niet te vergeten! Sport is mooi, die lijn hou ik graag in deze setting nog even vast.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Haaservaringen in de Amsterdam Marathon
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}