Gezonde recepten voor de BBQ

Gezonde recepten voor de BBQ

We doen het gezellig met de familie in de tuin, knus met de geliefde op het balkon of met vrienden in het park. Inderdaad, het barbecueseizoen is weer volop aangebroken! De bekende brandlucht wordt steeds vaker waargenomen en zorgt eerder voor watertanden dan een instinctief gevoel van gevaar. Wij Nederlanders zijn dol op de BBQ (zoals de Amerikaanse afkorting luidt) en het lijkt elk jaar aan populariteit te winnen.

Ondanks de vele mogelijkheden die de barbecue te bieden heeft zijn de worstjes, sateetjes en karbonades nog steeds een graag geziene gast. Meestal vergezeld van stokbrood en allerhande sausjes. Heel lekker natuurlijk, maar het kan gezonder en toch minstens zo lekker zodat je ook kan genieten van de BBQ terwijl je bezig bent met afvallen of het behouden van een gezond gewicht. Hier een paar tips voor een gezonde BBQ waarmee je gegarandeerd de show steelt.

Spiesjes
Naast vlees is ook veel groente lekker als het geroosterd is. Probeer eens spiesjes te maken van cherrytomaatjes, champignons, paprika, courgette, aubergine of wat je maar wil. Waar nodig even blokjes snijden van ongeveer 2 centimeter, om en om op een spies prikken, beetje olijfolie met provinciaalse kruiden er over sprenkelen en je kleurrijke spies is klaar!
Tip: als je houten prikkers gebruikt leg deze dan eerst een half uur in warm water. Dit voorkomt verbranden.

Groene asperges
Als je een liefhebber bent van groene asperges dan moet je ze eens op de BBQ proberen. Eerst de houtige onderkant verwijderen en kort marineren in olijfolie. Een beetje peper en zout is genoeg om de asperge op smaak te brengen. Afhankelijk van de temperatuur van je BBQ ongeveer 5 minuten grillen tot ze lekker bruin zijn geworden door de gekarameliseerde natuurlijke suikers.

Aubergine
Zelfs als je niet van de aubergine houdt is dit een recept wat je moet proberen. Snij de aubergine in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Marineer de plakken een half uur in een beetje olijfolie met balsamico-azijn, citroensap en wat verse kruiden. Tijm, peterselie en oregano doen het altijd goed. Slechts enkele minuten aan beide kanten grillen en smullen maar!

Maïskolf
Snij de maiskolf, nadat je het schoongemaakt hebt in twee stukken. Kook ze eerst in 10 minuten beetgaar voor je ze op de barbecue legt. Doordat ze voorgekookt zijn blijven ze sappig en hoef je ze niet met boter in te smeren. Paar minuten grillen en ze zijn klaar om te serveren.
Tip: Hou je van pittig? Een beetje chilipoeder erop smeren voor je ze grilled en je waant je in Mexico.

Met behulp van aluminiumfolie kun je ook veel lekkere gerechten maken op de BBQ. Ter inspiratie geven we hier een paar voorbeelden die laten zien dat je er alle kanten mee op kan.

Champignons met knoflook
Neem een groot stuk folie en besprenkel het met een beetje olijfolie. Voeg een aantal in stukken gesneden paddenstoelen toe en vergezel dit met een geplette knoflookteen. Naar smaak peper en zout toevoegen, folie tot een pakketje vouwen en 10 a 15 minuten op de BBQ laten liggen. Lekker met een beetje stokbrood!

Zalm in folie
Als je een alternatief zoekt voor vlees is zalm een goede optie. Deze vissoort bevat veel omega 3 en eiwitten en is dus een goede aanvulling op je menu. De Gezondheidsraad adviseert ook om minimaal 2 keer per week (vette) vis op het menu te zetten.

Gebruik wederom een groot stuk folie en knijp hier een halve citroen op uit. Leg de vis op het folie en besprenkel het met de andere helft van de citroen. Voeg zout en versie kruiden toe zoals peterselie en basilicum (dille is te cliché dus die laten we in de kast staan) en vouw het dicht tot een pakketje. Het is het lekkerste als je het pakketje een aantal uren in de koelkast kan laten staan zodat de smaken goed in de vis trekken. Afhankelijk van de dikte van je vis laat je het tussen de 15 en 25 minuten op de BBQ gaarstomen in zijn eigen sappen.

Banaan in folie
Na al deze lekkernijen kan een goed dessert natuurlijk niet ontbreken. Als je kooltjes al een beetje in temperatuur afnemen zijn ze perfect voor het bakken van een banaan. Snij de banaan aan de holle kant in de lengte in (niet helemaal opensnijden). Verpak de banaan stevig in aluminiumfolie en laat deze ongeveer 15 minuten op de BBQ liggen. Serveren met een beetje ijs en rum en je sluit je gezonde barbecueavond in stijl af.

Geniet!


Lees ook:

Met mooi weer ga je er vaak op uit. Even fietsen, wandelen of naar het strand. Een lekkere, gezonde sandwich mag dan niet ontbreken. Lees meer

Weet jij het verschil tussen verse groente en groente uit blik? Zijn groentes uit blik net zo gezond als verse groentes? Lees meer

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker. Light producten. Maar wat maakt een product light? Zijn ze gezonder of lijkt dit alleen maar zo? Lees meer

Geef een reactie op: Gezonde recepten voor de BBQ

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.