Kies voor een gezonde noot bij de borrel


noten bij borrel

Met de feestdagen eten we onze buik vol aan al het lekkers dat voorbij komt tijdens familiebezoeken. Na de chocoladeletters en pepernoten van Sinterklaas, gaat het feest door met een gezellige borrel rondom de kerstdagen of tijdens Oud en Nieuw. Wat is de top 5 gezonde noten en kun je het beste voor gezouten of ongezouten noten kiezen?


Noten in de Schijf van Vijf

Noten vind je vanwege hun goede voedingsstoffen in de Schijf van Vijf. Het advies is om elke dag een handje (ongeveer 25 gram) ongezouten noten te eten. Ze bevatten veel onverzadigd vet. Deze vetten helpen onder andere het cholesterolgehalte op peil te houden, onze hart- en bloedvaten in goede conditie te houden en zijn belangrijk voor een gezond hormoonsysteem en goede weerstand. Daarnaast bevatten noten ook vitaminen en mineralen zoals vitamine B6, B11, E, ijzer, calcium, magnesium, zink en eiwitten.


1. Amandelen

Amandelen bevatten de meeste voedingsstoffen in vergelijking met andere noten. Ze zijn rijk aan vitamine E, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Vitamine E helpt als antioxidant de lichaamscellen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bovendien bevatten amandelen veel eiwitten. Wel 10 gram eiwit per 50 gram. Tip: van amandelen kun je heerlijke amandelmelk maken. Dit is supergezond en kun je bijvoorbeeld toevoegen aan smoothies.


2. Walnoten

Walnoten bevatten de meeste en beste antioxidanten van alle notensoorten. Deze antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen en dragen zo bij aan de gezondheid.


3. Pecannoten

De pecannoot is het neefje van de walnoot en bevat meer dan 19 vitaminen en mineralen zoals vitamine E en A, foliumzuur, calcium, magnesium, koper, fosfor, kalium, mangaan, verschillende B-vitaminen en zink. Zink is belangrijk voor de opbouw van eiwitten en bij het herstellen en vernieuwen van weefsel. Voeg eens een handjevol pecannoten toe aan een salade. Dit zorgt voor een lekkere en verrassende bite.


4. Paranoten

Paranoten bevatten eiwit, koper, magnesium, vezels, vitamine E en selenium. Selenium is een krachtige antioxidant die ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Een goede reden dus om deze lekkere noot te eten. Door het hoge eiwitgehalte is deze noot ook ideaal voor vegetariërs.

Let wel op: 1 grote paranoot kan al 95 mcg selenium bevatten en daarom wordt geadviseerd niet meer dan 4 paranoten per dag te eten. Teveel selenium kan namelijk schadelijk zijn voor het lichaam.


5. Cashewnoten

Cashewnoten zitten boordevol mineralen en vitaminen, zoals ijzer, magnesium, mangaan, seleen, zink, kalium en calcium. Voor mensen die een vegetarisch dieet volgen zijn cashewnoten de ideale bron van vitamine B. De noot bevat bijna elke vitamine van het B-complex, namelijk B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Cashewnoten zijn niet alleen heel gezond, maar ook erg lekker, bijvoorbeeld bij een rijstgerecht.Lees ook:

Weet jij wat er in deze Schijf van Vijf staat en hoe je gezond en gevarieerd kan eten? Wij namen de proef op de som en hebben een vragenlijst uitgezet onder onze klanten, die is ingevuld door 1150 deelnemers. Hieronder volgen de opvallendste resultaten. Lees meer

Het evenwicht tussen zuren en basen in ons lichaam luistert heel nauw. Ons lichaam is constant bezig een goede balans te bereiken. Een zuurgraad die net iets hoger of iets lager ligt dan normaal kan al problemen geven. Hoe zit dat precies? Lees meer

Ons lichaam bevat ongeveer 100 biljoen bacteriën die elke dag hard aan het werk zijn. Toch komt bacterierijke voeding niet terug in de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Wordt het tijd voor een Schijf van Zes? Lees meer

Geef een reactie op: Kies voor een gezonde noot bij de borrel

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

05 december 2018 door: M. Huisman-de Bresser
Zijn ongezouten pinda's gezond?

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring