Flinndal kiest altijd voor verantwoorde dosering


Doseringen

Zo nu en dan zie je in het nieuws een bericht over een voedingssupplement dat te hoog gedoseerd zou zijn, waardoor mensen last kunnen krijgen van bepaalde klachten. Om je meteen al gerust te stellen, de producten van Flinndal zijn altijd een verantwoorde aanvulling op de gezonde voeding en daarom nooit te hoog gedoseerd. In dit artikel vertellen we je meer over de wet- en regelgeving omtrent doseringen en leggen we uit op basis van welke informatie wij onze doseringen bepalen.


Wanneer is een product te hoog gedoseerd?

Een product is te hoog gedoseerd als deze de maximaal veilige hoeveelheid overschrijdt. Begin september was er een deel van de uitzending van Radar gewijd aan voedingssupplementen met een te hoge dosering van vitamine B6. Het gaat dan om supplementen met een dosering tot wel 100 mg vitamine B6 (3200% van de ADH) waarbij de maximaal veilige hoeveelheid van 25 mg per dag ruimschoots wordt overschreden.

Ter informatie, Flinndal Vitamine B-complex bevat 2,8 mg vitamine B6 (200% van de ADH, en slechts 11% van de maximaal veilige hoeveelheid). Veilig en verantwoord dus.


Hoe wordt de maximaal veilige dosering bepaald en door wie?

Er zijn meerdere instanties betrokken bij de dosering van voedingssupplementen. We zullen deze hieronder kort toelichten.

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk adviesorgaan en adviseert de overheid over de stand van wetenschap op het gebied van volksgezondheid. Op basis van wetenschappelijk onderzoek geeft de Gezondheidsraad per voedingsstof een advies over de hoeveelheid die dagelijks nodig is. Hierbij wordt er ook rekening gehouden met de opname van voedingsstoffen in het lichaam, eventuele reserves die zijn aangelegd en het verlies van voedingsstoffen via zweet, ontlasting of urine. De aanbevelingen die de Gezondheidsraad doet, worden ook wel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) genoemd. Deze aanbevelingen worden voor veel voedingsstoffen ook vaak vertaald naar een behoefte specifiek voor kinderen, vrouwen, mannen en soms zelfs leeftijdsgroepen.

Het Voedingscentrum geeft voorlichting over gezonde voeding en gebruikt hiervoor de Schijf van Vijf. Deze Schijf van Vijf wordt opgesteld op basis van informatie van de Gezondheidsraad.


European Food Safety Authority (EFSA)

De EFSA geeft advies op Europees niveau en heeft van vitaminen en mineralen ook een ADH vastgesteld. Deze richtlijnen kunnen afwijken van de Nederlandse ADH die is opgesteld door de Gezondheidsraad. Wel wordt om de uitwisseling van producten binnen Europa altijd de Europese Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid op de etiketten vermeld en is het advies van de EFSA opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Naast de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid heeft de EFSA op basis van wetenschappelijk onderzoek ook een maximaal veilige dosering vastgesteld voor een groot aantal vitaminen en mineralen. Wanneer de maximaal veilige dosering wordt overschreden, die vele malen hoger ligt dan de ADH, is er kans op een negatief effect.


Hoe doseren wij onze producten?

De producten van Flinndal zijn een verantwoorde aanvulling op de gezonde voeding. Wij kijken hierbij naar de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitaminen en mineralen die is opgesteld door de EFSA (European Food Safety Authority) en ook kijken we goed naar de Nederlandse Richtlijnen die worden opgesteld door de Gezondheidsraad.

We kiezen altijd voor een verantwoorde dosering. Zo zorgen we ervoor dat je nooit teveel vitaminen en mineralen binnenkrijgt in combinatie met je voeding. Onze voedingssupplementen zijn bedoeld als een aanvulling op de normale voeding.


Maximaal veilig module

De maximaal veilige hoeveelheid moet je niet verwarren met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH geeft aan hoeveel je dagelijks minimaal nodig hebt van een bepaalde voedingsstof en dit kan bij sommige producten hoger zijn dan 100%. Je vindt de percentages van de ADH per product op de bijsluitertab van de productpagina’s.

De producten van Flinndal kun je prima met elkaar combineren. Wil je zeker weten of je niet teveel voedingsstoffen binnenkrijgt met onze producten? Gebruik dan de maximaal veilig module. Deze module geeft aan bij welke dagelijkse hoeveelheid een voedingsstof nog veilig is voor de gezondheid.
Lees ook:

Bij het kopen van supplementen heb je de keuze uit veel verschillende merken. Hoe weet je of een supplement aansluit bij jouw behoefte en dat deze van goede kwaliteit is? Kortom, waar moet je op letten bij het kopen van supplementen? Lees meer

In verschillende media wordt het nut van voedingssupplementen ten onrechte in twijfel getrokken. Flinndal reageert hierop in dit blogartikel. Lees meer

De laatste tijd val ik bij het kijken van programma’s als Tros Radar van de ene verbazing in de andere. Er lijkt een ware hetze gaande tegen voedingssupplementen. Ook de Consumentenbond en het Voedingscentrum doen een duit in het zakje. Lees meer

Geef een reactie op: Flinndal kiest altijd voor verantwoorde dosering

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring