EFSA, nieuwe wet gezondheidsclaims

EFSA, nieuwe wet gezondheidsclaims

Onlangs is er een Europese wet aangenomen die bepaalt welke gezondheidsclaims er vanaf 2013 over voeding en voedingssupplementen gedaan mogen worden. Een gezondheidsclaim is bijvoorbeeld: vitamine C is goed voor de weerstand.

Doel van de wet
Het doel van deze wet is om consumenten in heel Europa meer zekerheid te geven of het product dat ze kopen ook echt doet wat er in de reclame beweerd wordt. In Nederland was er al een wet die misleiding voorkwam, maar nu is dit voor heel Europa geregeld.

Ook moeten alle gezondheidsclaims anders onderbouwd zijn. Deze nieuwe regelgeving heeft ook invloed in Nederland.

Tot nu toe
Tot nu toe mochten gezondheidsclaims gedaan worden als er voldoende wetenschappelijk bewijs was over een voedingsstof en zijn gunstige invloed op zieke mensen (of preventief op het ontstaan van een ziekte). Want als een voedingsstof helpt om ziekte te voorkomen, dan is het logisch dat het de gezonde mens helpt gezond te blijven.

Voortaan
De EFSA (European Food Safety Authority) heeft alle gezondheidsclaims nog eens onder de loep genomen. Dit keer heeft de EFSA alleen wetenschappelijk bewijs goedgekeurd uit onderzoeken met gezonde mensen. En daar zit een probleem….want in bijna alle gedane onderzoeken is gekeken naar voedingsstoffen als medicijn voor zieke mensen. Het gevolg is dat EFSA van de 2700 ingediende gezondheidsclaims er slechts 222 heeft goedgekeurd.

omega_lp_3335fa15.pngMisleiding?
Zijn we dan misleid? Nee, voor de claims die in Nederland van de wet gebruikt mochten worden, geldt dat ze altijd als voldoende bewezen zijn beschouwd. De EFSA heeft de lat alleen hoger gelegd naar 100% bewezen. Om dat ook voor de afgewezen claims voor elkaar te krijgen zal er de komende jaren op de nieuwe manier onderzoek gedaan moeten worden.

Flinndal en EFSA
Flinndal komt goed uit de bus. Want onze producten bevatten bijna alleen voedingsstoffen waarover goedgekeurde claims gedaan mogen worden.

Aanpassingen uitingen
EFSA heeft niet alleen beoordeeld welke claims goed of afgekeurd zijn. Er is ook bepaald hoe de goedgekeurde claims precies verwoord moeten worden, zodat dit binnen de Europese Unie voortaan op een eenduidigere manier gedaan wordt. De komende tijd zal Flinndal haar uitingen (verpakking, site, folder etc.) aanpassen zodat alle claims er precies volgens deze nieuwe richtlijn op komen te staan.


Lees ook:

In verschillende media wordt het nut van voedingssupplementen ten onrechte in twijfel getrokken. Flinndal reageert hierop in dit blogartikel. Lees meer

Uit onderzoek blijkt dat mensen het hele jaar voedingssupplementen gebruiken voor een gezond gevoel. Belangrijke peilers zijn ingrediënten en samenstelling. Lees meer

Geef een reactie op: EFSA, nieuwe wet gezondheidsclaims

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.