Een kans voor je droom - Gert-Jan Liefers

Het is een jaar voor de Olympische Spelen. Vier WK  finales heb ik achter mijn naam staan. Outdoor twee inmiddels. Twee jaar geleden in Edmonton Canada. Recentelijker bij de WK outdoor in Parijs slechts 0,7 seconden van brons. De Olympics komen eraan. Is dit de voorbode voor medallionen in het komende jaar? De mooiste droom die er is, laat me niet los. Olympisch eremetaal. Om geen kans onbenut te laten, vraag ik een conversatie aan met een deel van mijn begeleidingsteam. Dromen worden in het gesprek vervangen door realisme. Twee WK finales in dezelfde setting, maar nog geen Olympische deelname. Voetjes op de vloer luidt het credo.

Dit gesprek is ook een mijn eerste kennismaking met SMART Goals. Een doel moet Meetbaar, Haalbaar (Achievable), Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Is het realistisch om  een medaille te verwachten op de Olympische Spelen zonder een medaille op een WK? We besluiten de SMART goals setting methodiek te volgen. Mijn doel wordt de finale op de Olympische Spelen: dit is Meetbaar, Haalbaar, Tijdgebonden en Realistisch. Een mondiale finale heb ik immers al vier keer gehaald.

Het trainingsproces loopt voorspoedig, daarna ook de kwalificatie. Limieten worden gehaald, barrières geslecht, de Olympisch kleding gepast en het Olympische trainingskamp wordt zonder problemen doorstaan.

Morgen is het zover; de heats op de 1500 m. Het is tijd om mijn grote doel; de finale te verwezenlijken. Het zien van de startlijsten geeft mij geen rust. 28 atleten op de startlijst zijn sneller geweest in het afgelopen jaar. Tien atleten zitten min of meer hijgend in mijn nek. Met tijden binnen een seconde van mijn beste jaartijd.. Ik slaap niet lekker. Helemaal niet eigenlijk. Ik woel, ik draai, ik keer. 28 mensen sneller en ik wil naar de finale. Acht mensen sneller in mijn series en slechts de eerste vijf gaan door. Hoe krijg ik dat ooit voor elkaar?

Hardlopen sport_spieren

Met twee uurtjes slaap in de pocket vind ik op de dag van de series een soort rust. In de catacomben van het stadion passeer ik de eerste meldkamer, daarna de tweede meldkamer, we gaan het stadion binnen. 70.000 uitzinnige fans zitten op de tribune en verwelkomen ons met een oorverdovend lawaai. Vijf minuten later klinkt het startschot. Boem!
500 m voor de finish neem ik het initiatief en daarmee de kop van het veld. Met een dikke 26 km/h crossen we door het Olympisch Stadion. 200 m voor de finish komt mijn Spaanse collega vlak voor het ingaan van de bocht langszij. Hij snijdt naar binnen, het hele pak lopers komt aan de buitenkant voorbij. Ik zit aan de binnenkant. Locked up in between de Runners.. Ik voel me heel sterk en kan er onmogelijk uit. De beste 5 zijn nu zwarte stippen aan de horizon. 100 m voor de finish zie ik mogelijkheid om uit het pak te komen. Ik zet aan, een volle sprint voor Leven, Sport en Carrière. Met deze sprint was ik met een beetje geluk de series van de 100 m doorgekomen. Ik ben toch nog door. Door naar de halve finale, als tijdsnelste, indirecte kwalificatie!!!

gert-jan-liefers-olympische-droom_7d888b26.jpgIn de halve finale, een exacte kopie van de heats, doe ik alles goed wat ik in de series fout deed. Met ease haal ik de finale op de 1500 m. Doel bereikt. Ik ben uitzinnig van vreugde. Ik juich zo hard als ik kan. Wat een ontlading. Voor de finale probeer ik me weer op te laden. Energie vrijmaken voor de grote strijd om de medailles. Ik wil wel, maar het lukt niet. Ik besef dat ik niet scherp ben, ik krijg het opladen niet voor elkaar. Mijn benen voelen zwaar en vermoeid. Ik word achtste: een geweldige prestatie in een van de grootste mondiale sporten!! Geen USA voor me. Norway, Germany, Russia, Korea, Japan, Polen of Canada :). Maar ik heb niet de overtuiging, kracht en snelheid van de halve finale. Ik mis de overtuiging van de demi’s.

Ik heb de finale bereikt, ik kan daarmee concluderen dat het stellen van SMART goals zeker heeft gewerkt. Toch zijn er een aantal negatieve aspecten te vinden. Ik heb me veel te druk gemaakt om mijn tegenstanders. De 28 atleten die sneller waren dit jaar, maar waarop ik helemaal geen invloed had.. Een nacht niet geslapen met  mijn ideale resultaat in mijn hoofd. Ik heb alle aandacht volledig gestopt in het resultaat. Maar vergeten mijn tas goed in te pakken, mijn tactisch plan goed op orde te hebben en het pad van mijn tegenstander te blokkeren toen het nodig was. Ik had mijn Spaanse collega in de bocht kunnen verwachten. Maar ik heb verzuimd me hierop goed voor te bereiden.

Conclusie. Olympic Final in een van de grootste mondiale sporten. Fantastische prestatie. Complete focus op Resultaat, Stappen in het Proces vergeten. Realisme made me Run the Olympic Final. Realisme heeft mij geen batterij gegeven voor de Finale. Heel soms is er echt maar 1 kans, om je droom te verwezenlijken!

Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl


Lees ook:

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren? Gert-Jan Liefers legt uit wat het is en hoe je erin komt. Lees meer

Ga je beginnen met hardlopen of heb je je opgegeven voor een loopevenement? Bouw het op met het huis der zones van Gert-Jan Liefers. Lees meer

Slijtage en virussen is iets dat we accepteren maar probeer virussen juist te voorkomen. Waarom? Lees de uitleg van topatleet Gert-Jan Liefers. Lees meer

Geef een reactie op: Een kans voor je droom - Gert-Jan Liefers

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.