Digitaal dokteren voor dummies


gezondnu.jpg


Dankzij Google en smartphones regisseren we onze eigen gezondheid steeds beter. Maar maakt kennis door dr. Google je echt beter? gezondNU onderzoekt de digitale kansen en bedreigingen van dr. Google.

Jan Jacobs volgt alle digitale ontwikkelingen op het gebied van gezondheid op de voet. Met zijn bedrijf SmartHealth adviseert hij gezondheidsinstanties over welke digitale weg zij moeten gaan. Op zijn site word je overspoeld met apps die je gezonder helpen leven en verdwaal je in de digitale gezondheidsgadgets. “We staan aan de vooravond van een digitale revolutie op het gebied van gezondheid”, is zijn antwoord op de vraag waar die enorme technologische tsunami vandaan komt.


App je slank

Mensen gebruiken apps als steuntje in de rug om af te vallen en te sporten. Zo registreert ongeveer de helft van de Nederlandse fietsers en hardlopers zijn prestaties bijvoorbeeld via Runkeeper.

“Twee op de tien Nederlanders verbeteren nu al via apps hun gezondheid. Een groot succes”, noemt Jacobs dat. Maar waarom zijn die apps zo succesvol? “Dat zit hem in het gemak. Je hoeft er niets voor te doen, het registreren van belangrijke gezondheidsgraadmeters gaat praktisch vanzelf. Zo zit er in elke smartphone standaard een gps, dat automatisch vastlegt hoe actief je bent. Daarvoor hoef je niets op te schrijven of bij te houden. En het leuke is dat je die data kunt delen. Je weet dus meteen wat collega’s, vrienden en familie doen. Gezondheid wordt op die manier steeds meer een kwestie van kijken en vergelijken, en het verbeteren van je gezondheid is meer en meer iets gezamenlijks.”


Digitaal is eng …

De angst voor digitaal vindt Jacobs dan ook ongegrond. “Je kunt nog zo veel digitale, technologische vernieuwingen bedenken, het zijn uiteindelijk de mensen die bepalen wat ermee gebeurt.”

cover-gezondnu_2.jpg

“Je kunt natuurlijk niet meegaan in zo’n ontwikkeling. Maar als je nu geen mobiele telefoon hebt en niet e-mailt, ben je redelijk zonderling. Over een jaar of tien zul je zonderling zijn als je zegt: ‘Mijn hartslag controleren? Nee, daar doe ik niet aan mee.’ Technologische ontwikkelingen zorgen op termijn vaak ook voor een verandering van de maatschappelijk opinie. Iets wat nu misschien nog onvoorstelbaar, raar of stom is, wordt straks doodgewoon. Net als Facebook, net als WhatsApp.”

gezondNU 3 2016, een thema-editie over gezond-DIY kracht, is vanaf 23 februari te koop via de boekhandel of gezondnu.nl

Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. 

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

In de donkerste maanden van het jaar onderzoekt het magazine gezondNU wat licht voor je gezondheid betekent. Wat doet bijvoorbeeld gebrek aan licht met je en bestaat er ongezond licht? Lees meer

Glutenvrij, koolhydraatarm en detoxen – dat waren de voedingstrends van 2016. Waren het hypes of blijvertjes? gezondNU zet de eettrends van 2017 op een rij. Lees meer

Niet sporten heeft het beste effect op je lichaam, maar juist ‘normaal’ bewegen. gezondNU geeft je een simpel stappenplan voor … meer stappen! Lees meer

Geef een reactie op: Digitaal dokteren voor dummies

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring