Diabetes genezen kan (gezondNU)

gezondnu.jpg

Diabetes genezen kan – het is alleen een kwestie van tijd

Wat is het grootste probleem van diabetes: dat zoveel mensen het hebben? Of dat zoveel mensen met diabetes er niet over praten? Volgens Maarten de Gruyter het laatste. Hij gooit daarom in gezondNU 11 de knuppel in het hoenderhok: “Ieder uur sterft in Nederland iemand aan diabetes. Doen alsof het niet erg is, is dodelijk.”

In Nederland overlijden aan diabetes? Diabetes is toch ‘gewoon’ een ziekte waar je prima mee kunt leven? Prikken, bijspuiten, iets eten en weer doorvoetballen? Maar eraan doodgaan? Ieder uur? Is dat niet overdreven? De Gruyter: “En toch klopt het.”

Onderzoeker Bart Roep (LUMC) bevestigt dat. “Diabetes is een sluipmoordenaar. Je leest bijvoorbeeld dat iemand is overleden aan hartfalen. Maar wat je niet leest is dat het hartfalen komt door diabetes. Diabetes is feitelijk een grotere doodsoorzaak dan kanker. Maar we accepteren het als normaal. Of sterker nog: we zeggen bij type 2: ‘Eigen schuld, dikke bult.’ Een miljoen mensen in Nederland hebben deze ziekte. En dat ligt iets ingewikkelder dan 'eigen schuld, dikke bult'.”

Overlijden aan complicaties van diabetes

De Gruyter: “Veel mensen overlijden aan de complicaties van diabetes. Dat stel ik zo hard omdat veel mensen hun ogen voor deze feiten sluiten. Mensen met diabetes zelf, hun omgeving en zelfs artsen. Je wilt het niet horen! Ik herken dat. Ik ben elke dag bezig met mijn diabetes: is mijn bloedsuiker te laag of niet? Het prikken en spuiten is vervelend, maar dat went; dat doe ik al mijn hele leven. Maar de complicaties wennen niet. De onzekerheid voor de toekomst, dat mijn ogen achteruitgaan: dat houdt me bezig. Je kunt dus je kop in het zand steken, maar dat wil ik niet. Gelukkig ga je niet binnen een jaar dood aan diabetes. Gelukkig! Maar diabetes is wél een zware ziekte. We moeten het niet kleiner maken en zeggen: ‘Je leert ermee leven.’ Bagatelliseren is dodelijk.”

Diabetes genezen

De Gruyter wil niet alleen de aandacht vestigen op diabetes. Zijn doel ligt verder: de ziekte genezen. Gaat dat ooit lukken?  

Onderzoeker Roep: “Ik ben niet goed bij mijn hoofd als ik zeg dat alle mensen die nu diabetes hebben in de toekomst zullen genezen. Maar ik begin te geloven dat er een groep is waarbij dat wel kan gebeuren. Er zullen patiënten zijn bij wie we de ziekte kunnen stoppen. Ze hebben nog bètacellen en kunnen insuline gaan maken. Er zullen patiënten zijn bij wie we met stamceltherapie de zaak kunnen omdraaien. Het zal een kleine groep mensen zijn, maar ze lopen nu rond.”

cover-gezondnu_060df614.png

Lees het hele interview in gezondNU 11, te koop in de winkel of direct te bestellen op http://shop.gezondnu.nl/gezondnu/losse-nummers/

Maarten de Gruyter is vastgoedondernemer en sinds zijn zevende diabetespatiënt. Hij richtte de stichting DON op (Diabetes Onderzoek Nederland). Deze stichting onderscheidt zich door alleen onderzoek te financieren dat is gericht op de genezing van diabetes.

Prof. dr. Bart Roep is immunoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn onderzoek naar de genezing van diabetes is wereldwijd toonaangevend. Zo ontdekte hij dat de bètacel, de insulineproducerende cel, zelf een rol speelt in zijn vernietiging.

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU11-2014 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Diabetes genezen kan (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring