De stille kracht van Vitamine D

De stille kracht van vitamine D

Vitamine D tekort?

In de laatste vier jaar van mijn sportcarrière, in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Beijing 2008 (tussen 2005-2008), ben ik vier maal geconfronteerd met een stressfractuur in mijn bovenbeen. Een stressfractuur wil zeggen een miniem botbreukje door overbelasting. 

De behandeling is vergelijkbaar met een volledige breuk. Dit betekent 2-3 maanden looprust. Gevolgd door drie maanden opbouw; het vergt dus zeker zes maanden voor terugkeer op topsport niveau.

In zakelijk termen is dit ongeveer te vertalen als; een jaar - minimaal 40 uur per week - werken aan een project. Om vervolgens vlak voor je presentatie aan de Board of Directors, je harde schijf - met alle benodigde informatie - gewist te zien worden door je zoontje. En dat dan vier keer achter elkaar.

Bij gebrek aan mogelijkheden, hoe dit überhaupt op te lossen, kun je je voorstellen dat de energie om een vijfde keer weer opnieuw te beginnen aan het project, hoe leuk ook, volledig verdwijnt..

Zo ook in mijn geval. Na twee eerdere ervaringen in 1999 en 2002, wat mijn totaal aantal bracht op zes, betekende dit voor mij in maart 2008, een definitief einde voor mijn topsportambities.

Belasting en Belastbaarheid

vrouw-vitamine-d-hardlopen_e8f4f618.jpgNatuurlijk zijn de belastingen in topsport onvergelijkbaar met dat van de gemiddelde loper. Waar de doorsnee Nederlander blij is wanneer hij 11 km in een uur loopt, liep ik de 1500 m met een gemiddelde snelheid van ruim boven de 25 km/h. In een van mijn beste jaren, 2005, liep ik tijdens mijn duurlopen zonder moeite 45 minuten in 18 km/h.

Lopen staat bekend als een belastende sport. Belasting die het lichaam bij zorgvuldige opbouw, in de meeste gevallen echt wel kan verdragen. Hoe hoger de belasting echter, hoe hoger ook de eisen aan techniek, voeding, herstel, massage en fysiotherapeut.

Als topsporter streef je altijd naar perfectie, zoveel mogelijk factoren uitsluiten. In het ziekenhuis deed ik een botdichtheidsmeting; niks aan de hand. Gezond eten deed ik al, voldoende rusten, meer dan twee keer per week massage aangevuld met twee keer fysio waren de oplossing ook niet. Een echte oplossing was er in mijn ogen dus niet meer. Mijn motivatiebron voor topsport was leeg en maatschappelijke motivatiebronnen schenen helder aan de horizon. Einde carrière dus.

Vitamine D Algemeen

Zonder te pretenderen dat Vitamine D de oplossing zou zijn geweest, is het zeker wel een factor geweest die ik in mijn streven naar perfectie over het hoofd heb gezien. Kijkend naar doorsnee literatuur over voeding en sport, is er bij het hoofdstuk vitamines direct aandacht voor Vitamine A en B, maar wordt het alfabet afgesloten bij Vitamine C. Vitamine D wordt niet eens behandeld.

De enige informatie over Vitamine D die in mijn eigen geheugen staat gegrift is: pas op met Vitamine D, je kunt er teveel van binnen krijgen en je maakt het zelf ruim voldoende aan door blootstelling aan zonlicht.

Het tegenovergestelde blijkt waar. Onderzoek heeft aangetoond dat suppletie met 50 µg (2000 IE) per dag in ieder geval geen risico’s oplevert, maar zelfs van hoeveelheden tot 250 µg, zijn er geen risico’s bekend. Door gebrek aan zonlicht in met name de winter heeft echter wel een groot deel van de topsporters, sporters, maar ook niet sporters een tekort aan deze stille kracht.

Vitamine D en Belang

Het belang van Vitamine D wordt steeds meer erkend. Vitamine D speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Vitamine D zorgt voor een goede opname van Calcium en Fosfaat uit het voedsel. Calcium en Fosfaat zijn essentieel voor sterke botten en een sterk gebit.

Vitamine D speelt eveneens een belangrijke rol bij het functioneren van spieren, de immuunfunctie, depressies en de regulering van ontstekingsreacties in het lichaam. Voor sporters worden er zelfs prestatiebevorderende factoren aan toegedicht.

Tot slot

Bij het ontstaan van mijn grootste carrièreduivel “de stressfractuur”, spelen zoals gezegd veel factoren een rol, en uiteraard meer dan alleen Vitamine D. Suppletie met Vitamine D is een factor die ik in het streven naar perfectie wellicht over hoofd heb gezien. Ik weet uiteraard niet of suppletie mij op weg zou hebben geholpen naar een langere of betere carriere. Maar een extra aanvulling met Vitamine D voor topsporters, sporters, maar ook niet sporters kan zeker geen kwaad. Als nog immer fanatieke sporter doe ik het nu dus wel!


Bronnen en meer informatie


Download het gratis e-book over vitamine D

Wil je meer lezen over vitamine D? Download dan ons gratis e-book over vitamine D waarin je alle informatie vindt die je nodig hebt. Ook wordt wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Ideaal als je meer inhoudelijke en wetenschappelijke informatie wilt lezen over vitamine D.


Lees ook:

De Jungfrau Marathon is een geweldige wedstrijd. Afgelopen week heb ik daar deelgenomen in een prachtige omgeving, aan een prachtige wedstrijd én in een prachtig Decor. Lees meer

Vorige maand liep ik voor het eerst een Marathon, de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Ingesteld op een loodzware mentale en fysieke beproeving begon ik aan de wedstrijd. Door onbekendheid met deze afstand en de vele angst verhalen - bijvoorbeeld over de man met de hamer, die op de marathon tussen 30 en 42 kilometer op wacht staat. Lees meer

Mijn eerste Zevenheuvelenloop ervaring zit er op. Een geweldig evenement, goed georganiseerd en een ervaring om niet te vergeten! Sport is mooi, die lijn hou ik graag in deze setting nog even vast. Lees meer

Geef een reactie op: De stille kracht van Vitamine D

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring