De R is weer in de maand

De R is weer in de maand

De laatste zonnestralen laten zich zien. De temperatuur zakt langzaam en de eerste blaadjes beginnen van de bomen te vallen. De herfst komt er weer aan. Houd de weerstand op peil en lees hieronder tips voor de tuin en waar je toch van de zon kunt genieten.

Weerstand tijdens de herfst
Veel mensen kunnen wel wat extra weerstand gebruiken deze periode. Gezond eten is dan belangrijk, want met dagelijks voldoende vitaminen en mineralen zorg je ervoor dat je weerstand op peil is en blijft. Toch kun je niet voorkomen dat je je eens wat minder lekker voelt, dat brengt deze periode nu eenmaal met zich mee. Een goede weerstand helpt wel voor een goed herstel na ziekte. Heb je steeds voldoende vitaminen gehad, dan voel je je snel weer fit.

Maar deze periode heeft ook voordelen. De natuur wordt prachtig en laat per dag nieuwe kleuren zien. Allerlei soorten paddenstoelen schieten uit de grond en vormen een mooi schouwspel. Boswandelingen doen wonderen bij een slecht humeur en zijn goed voor de gezondheid.

De tuin klaar voor de kou
Ook de tuin kan vanaf eind september nog wel wat aandacht gebruiken. Schuttingen en schuurtjes moeten gecontroleerd worden op stevigheid en rottende planken. Het tuinhout wordt in deze periode vaak nog even behandeld met een laag beschermende beits of verf. In september kan de temperatuur ‘s nachts al onder nul komen. Zorg dat de buitenkraan is afgesloten, en de tuinslang leeg is. Hang deze het liefst binnen op aan een haspel.

Het onkruid kan verwijderd worden en de heggen krijgen een laatste snoeibeurt. Druivenplanten en bomen als de berk, esdoorn en walnoot moeten voor december gesnoeid worden.

Gebruik in de herfst geen meststoffen meer, deze geven planten een extra groeistoot. Wel is het goed om extra bodemverbeteraars te gebruiken, zoals compost. Het humusgehalte in de bodem blijft zo op peil en kan gedurende de komende maanden in de bodemlagen doordringen. Laat afgevallen bladeren zoveel mogelijk liggen in de tuin, behalve op het gazon. De bladeren vormen een beschermlaag tijdens de vorstperiode.

Zorg dat het gazon tijdens de winter niet te lang is, maximaal 3 cm. Maai het gras niet wanneer de komende nacht vorst dreigt. Bij temperaturen boven de 8 °C groeit het gras. Bij een warme nazomer of milde herfst kan het noodzakelijk zijn om extra te maaien.

strand_0df6a9a9.jpgToch nog wat zon
Veel Nederlanders zoeken toch nog even de zon op tijdens de herfst. De zomer van 2012 was nat, dus veel mensen kiezen ervoor nu een vakantie met zekerheid op zon te boeken.

Hieronder een aantal zonvakantietips tijdens de herfst:

Op minder dan 3 uur vliegen
In twee uur vliegen ben je bij de Europese landen rond de Middellandse Zee. Het is er allicht wat fris voor zwemmen, maar met 15 à 20 °C een stuk aangenamer dan het Nederlandse weer. Zonnige bestemmingen onder de 3 uur vliegen zijn onder meer Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

Tot 4 uur vliegen
Iets warmer is het wanneer je een uur langer vliegt. Temperaturen boven de 20 °C vind je nog in Griekenland, Malta, Madeira en Tunesië.

Tot 5 uur vliegen
De echt aangename temperaturen bereik je na ruim 4 uur vliegen op de Canarische eilanden, in Turkije en in Egypte. Temperaturen rond 25 °C, waarbij je heerlijk kunt genieten van zon, zee en strand.

Ga je weg tijdens de herfst? Laat het ons weten op facebook.


Lees ook:

Vitamine C is een belangrijke antioxidant. Deze vitamine zorgt voor een goede weerstand maar is betrokken bij veel meer processen in het lichaam. Lees meer

Honing is lekker bij geitenkaas, in een kop thee of een glas warme melk of in een smoothie. Dit gouden goedje is niet alleen lekker vanwege de zoete smaak, maar is ook een goede suikervervanger. Bovendien wordt gezegd dat honing goed is voor de weerstand. Is dit waar? Lees meer

In de herfst- en wintermaanden ben je eerder vatbaar voor virussen. Een goed moment om extra aandacht te besteden aan je weerstand. Wat is een verminderde weerstand en hoe kan jij aan je weerstand werken? Lees meer

Geef een reactie op: De R is weer in de maand

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.