De mooiste fietsroutes

De mooiste fietsroutes

Flinndal
3-9-2012
0 Reacties

De mooiste fietsroutes

Nederland is een fietsland, dat valt niet te ontkennen. In ons landje zijn, als enige land in de wereld, meer fietsen dan inwoners. En gezamenlijk wordt er met al die fietsen ongeveer 15 miljard kilometers per jaar gereden. Veelal gebeurt dit naar werk of school, maar ook een groot deel bestaat uit recreatieve kilometers.

Logisch, ons land is immers mooi, elke provincie is anders en op de fiets is dit perfect te ontdekken. Omdat fietsen een hele goede gewoonte is voor je gezondheid, geven wij je een top 5 van mooiste fietsroutes en nog een aantal tips voor leuke, sportieve fietsdagen. Lees hier welke routes je sowieso een keer gefietst moet hebben.

1. De Brede Duinen-route

Bij Bergen en Schoorl ligt misschien wel de mooiste fietsroute van Nederland: De Brede Duinen-route. Dankzij de duinen is dit een route die enig hoogte verschil kent. De hoogste duintop reikt tot 54 meter hoog. In combinatie met een stevige Hollandse wind kan dit een fietsroute zijn waarbij meerdere rustmomentjes niet misstaan.

brede-duin-route-284x300_adc456e6.jpgEen sportieve route dus, die naast duinen ook door bos, heide en polder gaat. De route is 42 kilometer lang en heeft een goede bewegwijzering. Met de frisse zeelucht, de mooie natuur en verschillende dorpjes is deze route terecht verkozen tot mooiste fietsroute van Nederland volgens de lezers van ANWB Kampioen.

2. Bekendelleroute

De fietsroute gaat door een prachtig natuurgebied in de Gelderse Achterhoek. Het gebeid op de Bekendelleroute staat bekend om zijn coulisselandschap. Dit is een halfopen landschap dat dankzij de bosjes, heggen en de bebouwing het karakter heeft van een toneel met coulissen. Kodakmomentjes te over dus. Je fietst verder langs het mooie boekendorp Bredevoort en kunt ook de Berenschot’s Watermolen in Het Woold een bezoekje brengen. De route is 33 km en gaat over vlakke paden, afgewisseld met zand, grint en fietspaden.

3. Nationaal Park Dwingelderveld

Dé plek in Nederland als het gaat om heidevelden is het Nationaal Park Dwingelderveld. Sterker nog, hier vind je het grootste heideveld van West-Europa. Hier in het zuidwesten van Drenthe kun je kiezen tussen fietsroutes van 41 of 30 kilometer over verharde en onverharde wegen. Alle paden gaan dwars door de heidevelden en langs bossen en vennetjes met veel zeldzame planten en vogels. De dorpjes in de buurt bieden voldoende horecagelegenheden voor een kopje koffie of een lunch. Een goede route om een mooi deel van Drenthe te ontdekken.

4. Rottemeren

In Zuid-holland vind je de Rottemeren fietsroute, een veelzijdig recreatiegebied rond het riviertje de Rotte. Het gebied is ontstaan na drooglegging van de omliggende polders. Meertjes, vergezichten en bossen kenmerken dit gebied dat vooral bij mooi weer erg in trek is bij fietsers. Onderweg zijn er veel mooie plekken om even te rusten en te genieten van het landschap waarbij af en toe een molen de strakke horizon doorbreekt. Naast fietsen wordt er ook veel gekanood en op een warme zomerdag zijn er veel plekken om even lekker te zwemmen. De juiste locatie voor een veelzijdig sportieve dag.

5. Omloop Walcheren


Een fietsroute die door zowel Nederlanders als Belgen word gereden is Omloop Walcheren in Zeeland. Van oorsprong was deze omloop 37 km lang maar sinds 2006 is er een uitbreiding op gekomen zodat er ook voor een versie van 66 km gekozen kan worden. De tocht wordt veelal als een behoorlijke inspanning gezien door de hoogteverschillen en omdat er nogal eens een stevig Zeeuws windje kan staan. Het landschap is wisselvallig maar er is altijd water in de nabijheid. De route gaat over dijken en zeeweringen en langs meertjes en duinen. Je kunt genieten van een picknickje op het strand of één van de vele terrasjes. Vergeet natuurlijk niet een Zeeuwse bolus te bestellen voor bij de koffie, wel zo toeristisch

fietsroutekaart_b3f43293.jpg

Zelf je fietsroute maken

Fietsroutes vind je natuurlijk door heel Nederland heen. Dankzij de fietsrouteplanner van de VVV kun je zelf je route samenstellen. Je geeft eerst aan in welke omgeving je wilt fietsen en vervolgens maak je door het selecteren van fietsknooppunten of bezienswaardigheden een route die precies bij je past.

Sinds enkele weken heeft Google ook de Nederlandse fietspaden en fietsroutes opgenomen in Google Maps. Als je hierin een routebeschrijving maakt van A naar B dan kun je nu ook selecteren dat je de route wil afleggen op de fiets. Voorheen kon je enkel de auto, het openbaar vervoer en de benenwagen selecteren als vervoermiddel. Eindelijk is daar dan nu de door Nederlanders veel gebruikte tweewieler bijgekomen.

Tips voor tijdens het fietsen

Eten en drinken
Wellicht is deze tip ten overvloede maar neem voldoende eten en drinken mee tijdens je fietstocht. Soms duurt het iets langer dan je denkt voor er een restaurant is om wat te eten of te drinken. Neem voor het fietsen een niet te zware maaltijd omdat dan veel van je zuurstof en energie naar je spijsvertering gaat. Voor onderweg zijn fruit en mueslirepen een goede aanvulling.

Let op gewrichten en spieren
Voorkom dat je last krijgt van je knieën door overbelasting. Fiets niet in een te zware versnelling want dit is niet goed voor je kraakbeen en je spieraanhechting. Even is niet erg maar niet de hele tijd. Voor je knieën is het juist beter om veel lichte omwentelingen te maken. Wil je extra energie voor je spieren en een goed herstel? Flinndal Sport & Spieren kan je hierbij helpen.

Voorkom zadelpijn
Zorg ervoor dat je zadel niet te hoog of te laag zit. Je benen moeten net niet gestrekt zijn als de trapper beneden is. Ga regelmatig even staan op de trappers om de druk op het zitvlak even weg te nemen.

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Ontdek Nederland op de fiets met deze 4 mooie fietsroutes

Nederland is een fietsland, dat valt niet te ontkennen. In ons landje zijn, als enige land in de wereld, meer fietsen dan inwoners. Van plan om deze zomer erop uit te trekken met de fiets? Bekijk dan onze selectie mooiste fietsroutes van Nederland.

Lees meer > Lees meer >

Voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten

Wanneer je beweegt, gebruik je onder andere je gewrichten, spieren en botten. Wij hebben vier belangrijke voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten op een rijtje gezet, zodat jij de volgende wandel- of fietstocht goed van start kunt gaan!

Lees meer > Lees meer >

De top 3 fietsroutes van Noord-Nederland

De drie noordelijke provincies zijn uitermate geschikt om te fietsen. De vele molens, terpen, vennen en esdorpen verdienen een nadere kennismaking. Daarom hebben we drie Noord-Nederlandse fietsroutes uitgekozen die je een keer beleefd moet hebben.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

De mooiste fietsroutes
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}