De invloed van televisie en computer op kinderen

blog_afbeeldingen_kinderen_tv_df04ccd4.jpg

In de tijd waarin we tegenwoordig leven zie je steeds vaker dat de televisie en de computer gebruikt worden. Het is volledig normaal dat een huishouden minimaal 2 televisies, 1 computer en 2 iPads heeft. Ook de kinderen hebben op zeer jonge leeftijd al een iPad, of iPhone, iPod, noem maar op. Is dit gedrag geheel zonder gevaar? In dit blog bespreek ik de nadelen van het gebruik van deze apparaten.

Eten

In mijn werk kom ik steeds vaker tegen dat kinderen te eten krijgen voor de iPad of tv. Dan zijn ze lekker afgeleid en kunnen ze snel eten. Omdat kinderen iets anders aan het doen zijn, zijn ze niet bewust bezig met eten. Daardoor luisteren ze niet naar hun eigen lichaam. Er bestaat dus een risico dat je kind op deze manier veel te veel eet, en het vervolgens weer uitspuugt. 

Je kind leert op deze manier ook niet op een gezonde manier met eten om te gaan. Je mist volledig de sociale interactie tijdens het eten en eetproblemen zijn dichterbij dan je denkt. Voor je het weet moet je kind tijdens elke maaltijd eten met de iPad aan. Na een tijdje ga je merken dat je kind steeds moeilijker gaat eten, wat je uiteraard wilt voorkomen.

Babytv

Er bestaat tegenwoordig ook iets als babytv. En dat vinden mensen een top uitvinding! Als je baby lastig is en om aandacht vraagt, dan zetten we hem gewoon in een wipstoeltje voor de tv. Gegarandeerd resultaat. Wat vaak gebeurt bij baby’s is dat ze een huiluurtje hebben. Meestal zo rond etenstijd. Dit huiluurtje gebruiken baby’s om prikkels van zich af te huilen. 

Je kunt er voor kiezen om je kindje gewoon rustig de tijd te geven om de prikkels te verwerken en hem bij je te houden. Maar wij kiezen ervoor om hem voor de tv te zetten met nog meer prikkels, zodat ze in ieder geval volledig overprikkeld raken. Ze worden inderdaad stil, omdat ze het simpelweg niet meer kunnen verwerken. Resultaat: een kind dat uiteindelijk hele grote slaapproblemen krijgt, constant wakker wordt, en nog meer huilt. Geen babytv dus.

Overgewicht

Hoe langer kinderen achter de tv en computer zitten, hoe minder ze bewegen. Door minder te bewegen, ontwikkelen ze overgewicht. Kinderen moeten niet voor de tv of achter de computer. Ze moeten lekker buiten spelen. Tegenwoordig is het advies bij kinderen met overgewicht zelfs niet: meer bewegen, maar: minder tijd voor de tv.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Kinderen leren zich sociaal-emotioneel ontwikkelen door interactie met andere mensen. Wij geven als volwassenen al veel minder aandacht aan onze kinderen. We spelen eigenlijk nooit met ze samen. De kinderen moeten zichzelf vermaken als wij achter de iPad of telefoon zitten. 

Als we onze kinderen aan het lachen proberen te maken, doen we dit altijd met een telefoon voor hun neus, want we moeten de lach wel even vastleggen voor Facebook. Kinderen proberen constant contact te maken met volwassenen. Wij geven juist steeds minder reactie door alle elektronica om ons heen. Het is helemaal niet vreemd dat kinderen tussen de 2 en 4 jaar een eigen iPad of computerspelletje hebben. ‘Dan zijn ze lekker rustig als we op visite zijn’ is een uitspraak die ik vaak hoor. Kinderen leren dus al op hele jonge leeftijd te communiceren via de telefoon of computer, en niet meer normaal van mens tot mens. 

Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen een aantal maanden aan het opschuiven is. De enige oplossing hiervoor: ga eens spelen met je kind, leg alle elektronica aan de kant en laat ze gewoon eens spelen. En wat dan als ze zich vervelen? Dan gaan ze zichzelf vermaken. Daar worden ze juist creatief van. Die computer komt echt vanzelf wel. Dat hoeven ze niet te leren als ze 2 zijn.

Laat je kind dus gewoon lekker buiten spelen. Of binnen gewoon vervelen. Ga samen met ze spelen, zet de tv uit en leg de computer aan de kant!

Over Nathalie Buijs-Bont
Nathalie is fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, gewichtsconsulent, personal trainer en babycoach. Meer informatie over haar en haar praktijk vind je op www.kinderfysiovolendam.nl.

nathalie-klein_45124c4d.jpg

Nathalie Buijs-Bont blogt maandelijks als gast op flinndal.nl.


Lees ook:

Waarom is er de laatste jaren eigenlijk zo’n toename in overgewicht te zien? Hoe kan het dat vroeger mensen op latere leeftijd pas overgewicht ontwikkelden, en dat we nu steeds meer te dikke kinderen zien? Lees meer

We horen regelmatig dat we gemiddeld steeds zwaarder worden. Zo heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en worden kinderen ook steeds zwaarder. Hoe kan het dat dit bij kinderen nu ook al te zien is en wat kun je als ouder hierin betekenen? Lees meer

Vind je schaatsen op natuurijs leuk? Lees hier de tips zodat je goed voorbereid op de schaats stapt. Lees meer

Geef een reactie op: De invloed van televisie en computer op kinderen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring