Boef 2, over B-vitaminen (Gert-Jan Liefers)

Boef 2, over B-vitaminen (Gert-Jan Liefers)

Gert-Jan
25-7-2014
0 Reacties

b2-gert-jan_80a3f507.jpg

Vanuit mijn huidige interesse voor vitamines neem ik regelmatig mijn Flinndal preparaten door. Wat is het nut van vitamines voor sport, en welke producten zijn goed om te gebruiken als je bijvoorbeeld veel sport? Waarvan kun je teveel krijgen en wat moet je vooral niet doen. In de komende columns hou ik jullie van mijn vitaminekennis in relatie tot sport op de hoogte!

BOEF-2

Rustig kijkend op de verpakking van mijn Flinndal Vitamine B-complex, valt mijn oog op code B2. De één denkt aan een vliegtuig, maar direct volgt voor mij een moment van herkenning uit mijn vroegste jeugd. De associatie ligt echter op een heel ander terrein. Bassie, Adriaan, de Plaaggeest en ook B2 staan mij helder voor de geest. Voor de plaaggeest heb ik zeker tot mijn zevende veel angst gehad. Een tijd waar fantasie en de werkelijkheid nog sterk met elkaar verweven waren. Ik verwachte het angstige gestalte van deze joker ieder moment op de kop, met zijn hoofd door het dakraam. Dit moet ongeveer het moment zijn geweest dat ik grotere interesse kreeg voor (weg)rennen!

Helemaal geen angst had ik voor B2 uit dezelfde serie. Afgekort door BOEF-2, de iets wat domme, dove boef, die denkt alles te verstaan, maar het vaak precies verkeert opvat en daardoor meestal fouten maakt. Vaak werd hij hard afgestraft door de Baron.

Maar B2 is dus ook een vitamine, ook wel riboflavine genoemd. Een vitamine die essentieel is voor onze energievoorziening.

B2, Energievoorziening & Sport

Vitamine B2 heeft net zoals andere B vitamines een rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, vet en eiwit. Vitamine B2 wordt ook wel co-enzym genoemd. Co-enzymen zijn van groot belang voor de werking van enzymen in de lichaamscellen. Een tekort aan vitamine B2 kan dus van invloed zijn op de enzymactiviteit in de cellen. De activiteit van de enzymen zijn op hun beurt van groot belang voor de omzetting van onze brandstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) in energie. Een efficiënt en goed verlopend proces is voor een ieder van belang. Maar uiteraard worden hier bij alle sporters nog hogere eisen aan gesteld. Andere vitamine B varianten zorgen ook voor het vrijmaken van energie, maar dan voornamelijk uit koolhydraten (B1) en vetzuren (B5). Vitamine B8 is ook van invloed op dit proces.

B2 & Zuurstoftransport 

Waar vitamine B12 van groot belang is voor de aanmaak van rode bloedcellen en dus voor de zuurstof opname, heeft B2 ook een belangrijke functie bij het zuurstoftransport in het bloed. Een essentiële vitamine voor duursporters dus! Ben je wielrenner, triatleet of hardloper, zorg voor voldoende BOEF-2!  Bijkomend voordeel van B2 is dat het bijdraagt aan een gezonde huid, betere haargroei en sterke nagels. Naast een optimale energievoorziening en zuurstoftransport, sta je dus ook nog met maximale beauty aan de start van je favoriete evenement!

Maximale Dosering, Voedingsmiddelen & Gebruik B2

Vitamine B2 is een in water oplosbare vitamine. Dit betekent dat een overschot aan vitamine B2 via de urine weer wordt uitgescheiden. Dit betekent dan ook dat er weinig tot geen nadelige gevolgen bekend zijn van het overschrijden van de maximale hoeveelheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verschilt per leeftijd en zo mogelijk per kg lichaamsgewicht. Voor volwassen mannen wordt een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van 1,5 mg gehanteerd, voor volwassen vrouwen is de ADH op 1.1 mg vastgesteld. Een gebruik tot 5x de ADH wordt door het Vitamine Informatie Bureau op basis van richtlijnen in de VS en EU als veilig verondersteld. In voeding is Vitamine B2 vooral terug te vinden in zuivel, vleeswaren, fruit en graanproducten. Dit is de reden dat melkpakken niet in contact staan met licht, licht breekt B2 namelijk af. BOEF-2 moet vluchten, B2 verdwijnt vanzelf.

Tekort aan B2

Een tekort aan B2 kan leiden tot huidproblematiek. Bijvoorbeeld ontstekingen. Heb je last van kleine zweertjes op je huid, bijvoorbeeld bij je mondhoeken, let dan goed op je vitamine B2 inname, ook vermoeidheidsklachten kunnen duiden op een tekort aan B2.

B2 & B2

Hoe het zit met de inname van B2 (Riboflavine) door B2 (BOEF-2) is mij niet bekend. Los van zijn beperking in het gehoor is B2 wel erg lenig. Het moge duidelijk zijn dat BOEF-2 als Dief veel moet rennen. Zijn zuurstoftransport moet dus optimaal zijn en zijn energievoorziening super efficiënt. Een beetje extra B2 voor B2 als beroepsdief, zal de Baron ongetwijfeld tot meer tevredenheid stemmen!!


Over Gert-Jan Liefers

Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

FLOW! (Gert-Jan Liefers)

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren? Gert-Jan Liefers legt uit wat het is en hoe je erin komt.

Lees meer > Lees meer >

Een kans voor je droom - Gert-Jan Liefers

Hoe kan het stellen van SMART doelstellingen je helpen je doelen te bereiken? Hardloper Gert-Jan Liefers vertelt hoe hij dit gebruikt heeft richting de Olympische Spelen.

Lees meer > Lees meer >

Sneller worden? Rustiger lopen - Gert-Jan Liefers

Ga je beginnen met hardlopen of heb je je opgegeven voor een loopevenement? Bouw het op met het huis der zones van Gert-Jan Liefers.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Boef 2, over B-vitaminen (Gert-Jan Liefers)
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}