Bibberen is beter (gezondNU)

Bibberen is beter

Koud douchen is gezond. Wat? Koud douchen?!  Ja – en je kamertemperatuur? Die mag ook wel wat lager.

Bibberen is beter (soms)
Warme druppels op je lichaam, lekker veel stoom in je douchecabine en als je klaar bent jezelf afdrogen met en warme, zachte handdoek. Hoe fijn is dat? Fijn! Maar, zo laten verschillende ingewijden weten in gezondNU, al dat comfort is wel lekker maar koud is veel gezonder. Wat? Koud douchen?!  Ja – en je kamertemperatuur? Die mag ook wel wat lager.

Weinig mensen die vrijwillig een koude douche zullen nemen. Laat staan elke dag. Onder de douche willen we stomen, de poriën wagenwijd openen en de spieren ontspannen. Toch heeft een koude douche grote voordelen. “Het lichaam is voortdurend bezig om alles in balans te houden. Wanneer je koud douchet, of wisseldouches neemt, gaat je lichaam alles doen om je weer op temperatuur te brengen. Je activeert alle lichaamsfuncties”, vertelt natuurgeneeskundig therapeut Florentine Vollenhoven in gezondNU 10.

Ook in het AMC wordt het effect van koude onderzocht – met opvallend resultaat. Mensen die in een ruimte zaten van 17 graden (in hun ondergoed!), bleken meer bruin vet aan te maken. Bruin vet is weefsel dat calorieën omzet naar warmte zodra mensen in de kou zitten. Het is het soort vet dat zoogdieren in hun winterslaap gebruiken om warm te blijven.

Lang werd gedacht dat volwassen mensen nauwelijks bruin vet bezitten. Recent is echter aangetoond dat ook volwassenen het hebben. En: je kunt je bruine vet zelf activeren als je jezelf blootstelt aan kou. In gezondNU zegt Lonneke Bahler: “Over het algemeen vinden mensen het niet fijn om in de kou te zitten, maar het is helemaal niet verkeerd. Thuis zet ik de verwarming inmiddels ook een graadje kouder.”

Je mag die reis naar Antarctica per douche zien als een wake-up call voor je lichaam. Zo zet een wisseldouche je bloedvaten flink aan het werk. Eerst verwijden de bloedvaten zich door de hitte en vervolgens vernauwen ze zich door de kou. Een oppepper voor je bloedcirculatie, dus goed voor je vaten, hart, huid en zelfs het mannelijke libido. Van Vollenhoven: “Na een aantal maanden ben je minder vatbaar voor infecties en verkoudheden. Je wordt sterker.” Bouw wel de temperatuur geleidelijk af en laat je lichaam wennen aan de temperatuur. En: pas het koude water alleen toe op warme lichaamsdelen.

gn_10_2013-rotatie_5f1aaa95.pngDe volgende keer dat je onder de douche stapt, kies dan gerust eens voor een enkeltje Antarctica. Te koud? Denk aan grappige pinguïns, mooie ijsschotsen en een hemelblauwe lucht. Dat is gezond bibberen. En ben je je koude bestemming zat? Dan draai je gewoon de temperatuur weer richting evenaar!

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 10-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondnu.nl


Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Bibberen is beter (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.