Beïnvloeding van je perceptie van gezondheid

Beïnvloeding van je perceptie van gezondheid

Iedereen kent het wel; je wat minder lekker voelen door invloeden vanuit de werk- of privé omgeving. Je perceptie van gezondheid is beïnvloedbaar.

Voeding, het weer en sporten zijn van grote invloed op je gemoedstoestand en gevoel van gezondheid. Zo zijn er stoffen die de gemoedstoestand negatief beïnvloeden, en producten die een positieve invloed hebben.

Zonlicht geeft energie
(Zon)licht maakt een mens alerter en fitter en zorgt bovendien voor meer sociale contacten, doordat er meer tijd buitenshuis wordt doorgebracht. Deze sociale interactie geeft een positief gevoel. Daarnaast maakt het lichaam onder invloed van de zon vitamine D aan, wat het serotoninegehalte op peil houdt. Het geeft je een energiek en goed gevoel.

Sporten voelt gezond
Bij sporten komen beta-endorphinen vrij, die ervoor zorgen dat mensen zich direct na hun inspanning gelukkiger voelen. Na een langere sportieve inspanning treedt een hormoonverandering op waarbij CRH (het cortisol releasing hormone) een positief verband laat zien met de gemoedstoestand van de sporter. (bron: psychologieportal.nl)

Serotonine, dopamine en de positieve invloed van eten
Serotonine en dopamine zijn de twee stoffen die in het lichaam van invloed zijn op de gemoedstoestand. Serotonine is de tegenhanger van dopamine en helpt het lichaam bij bestrijding van negatieve gevoelens, neerslachtigheid en angst. Dopamine is een neurotransmitter die het lichaam aanmaakt en zorgt een gevoel van blijdschap, genot en welzijn. Beide stoffen helpen ons goed te voelen.

Het serotonineniveau wordt verlaagd bij het eten van bewerkte producten zoals witmeelproducten (witbrood, witte pasta, witte bloem en witte rijst). Dit heeft een negatieve invloed op de gemoedstoestand.

De gemoedstoestand wordt juist verbeterd bij het nuttigen van omega 3 vetzuren, B-vitaminen, vitamine D, foliumzuur en mineralen. Deze zitten bijvoorbeeld in verse groenten, volkorenproducten, vette vis, bonen, noten en zaden. Het eten van deze voedingsmiddelen heeft dan ook een positieve invloed op het serotonineniveau.
Andere voedingsmiddelen die een positieve invloed op de gemoedstoestand hebben zijn eiwitten uit zuivel(melk, kaas en ei), kip en groente en fruit.

Gezond eten is dus niet alleen goed voor je lichaam, het geeft je ook een beter en gezonder gevoel!

Zorg dus dat je voldoende buiten in de zon komt, genoeg sport en de juiste dingen eet en je gevoel van gezondheid zal een stuk beter zijn. En niet onbelangrijk: neem de tijd om voldoende te kunnen ontspannen.

 

Meer informatie over gezondheid? Kijk op gezondheidsplek.nl


Lees ook:

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn legt in gezondNU 8 uit waarom die ruzie tussen onszelf en de weegschaal zo hoog oploopt. Lees meer

Goede voornemens maken we elk jaar weer, maar waarom is het toch zo moeilijk om goede voornemens vol te houden? 95% van de goede voornemens die te maken hebben met afvallen, zijn na enkele maanden of zelfs weken weer verdwenen. Mensen vallen snel weer terug in hun oude gewoonten. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je jouw goede voornemers kunt halen? Lees meer

Geef een reactie op: Beïnvloeding van je perceptie van gezondheid

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring