Asperges bereiden

Asperges bereiden

Het is weer aspergetijd. Een heerlijke groente die op verschillende manieren bereid kan worden. Hoe bereid je asperges?

Het begint met asperges kopen die vers zijn. Asperges die vers zijn, zijn het allerlekkerst. Deze asperges hebben een hoog vochtgehalte en glanzen licht. Let er ook op dat de onderkant niet uitgedroogd is.

Asperges schillen
Asperges moeten goed geschild worden, anders smaken ze taai. Neem een goede dunschiller en schil licht overlappend van boven naar beneden, tot je helemaal rondom bent. Snijd vervolgens een centimeter van de onderkant af. Deze hoef je niet weg te gooien, want je kunt hier nog prima soep of een aspergesaus mee maken.

Asperges kokenaspergepan_e4eeab9f.jpg
De makkelijkste manier om asperges te koken, is in een aspergepan. In deze pan kunnen asperges rechtop staan en kunnen de punten boven het water uitsteken.

Voeg een klontje boter en zout toe aan het water en kook de asperges 10-15 minuten. Dit kan iets langer zijn bij een grotere hoeveelheid asperges. Roer zo min mogelijk in de pan tijdens het koken. Je kunt controleren of de asperges gaar zijn door voorzichtig in de uiteinden (onderaan) te prikken. Als je zachtjes door de stengel heen gaat zijn ze gaar.

Schep de asperges uit de pan, niet afgieten. Het kookvocht kun je nog gebruiken voor saus, en bovendien kunnen we asperges breken als je ze afgiet. Doe een beetje boter en nootmuskaat overheen, of maak een lekkere saus met ei en ham. Genieten!

Wacht niet te lang met asperges bereiden. De laatste oogstdag van het aspergeseizoen is 24 juni.


Recept: Aspergequiche

Ingrediënten (voldoende voor 5-6 personen)
500 gram verse asperges
2 kant en klare deegbodems
5 eieren
10 plakjes bacon of zeeuws spek
200 ml melk
150 ml room
200 gram geraspte gruyère of emmentaler kaas
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de asperges in stukken van 3 a 4 centimeter. Kook de asperges in een afgesloten pan in enkele minuten beetgaar (maximaal 7 minuten). Schep de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.

Bak de bacon of spek in een koekenpan bruin, tot het (licht) krokant is. Dep dit in een stuk keukenrol en snijd het in stukjes.

Klop een ei, zonder dooier, en bestrijk de twee deegbodems met het smeersel. Klop in een tweede kom de overige eieren met melk en room op. Voeg hier peper en zout aan toe.

quiche_met_witte_asperges-300x137_0f1d4874.jpgVerspreid eerst de stukjes spek en vervolgens de asperges over de bodems. Giet hierover het mengels van eieren, room en melk. Strooi de geraspte kaas over het geheel en voeg eventueel wat nootmuskaat toe.

Zet het geheel in de oven en bak de quiches in 40 – 50 minuten tot de kaas goudbruin is.

Laat de quiche afkoelen, en eet smakelijk!

Bekijk hier de printvriendelijke versie van het recept.


Lees ook:

Vis is gezond en licht verteerbaar en dus heel geschikt als voorgerecht. Wat dacht je van kabeljauw met pompoensaus en een topping van zeekraal. Een recept dat makkelijk te maken is en eruit ziet als een culinair hoogstandje! We leggen je precies uit hoe je het maakt. Lees meer

Een heerlijk recept voor cranberry cake. Lekker als dessert tijdens de kerstdagen. Lees meer

Stoofpeertjes maken is lekker en makkelijk. Lees alles over een heerlijk stoofperen recept en handige variatietips. Lees meer

Geef een reactie op: Asperges bereiden

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.