Alles over een vitamine B12 tekort


blog_b12.jpg


Vitamine B12 is één van de vitaminen uit het vitamine B-complex. Deze vitamine wordt niet door ons lichaam zelf aangemaakt, maar halen we uit dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren en zuivel.


Vitamine B12 tekort wordt niet snel opgemerkt

Een tekort aan vitamine B12 merk je niet direct, omdat het vaak gaat om ‘vage klachten’. Klachten zoals vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies, depressiviteit, verlies van eetlust of menstruatieklachten kunnen allemaal signalen zijn die wijzen op een tekort aan vitamine B12. Doordat deze klachten ook kenmerkend zijn voor andere ziektebeelden, wordt er niet snel aan een vitamine B12 tekort gedacht.


Ouderen vormen een risicogroep

Van ouderen (+/- 60 jaar) is bekend dat een tekort aan vitamine B12 vaak voorkomt. Dit komt niet door het eetpatroon, maar door de hoeveelheid van het stofje ‘intrinsieke factor’ in het maagsap. De hoeveelheid van dit stofje wordt minder naarmate je ouder wordt en is erg belangrijk voor de opname van vitamine B12. Vitamine B12 wordt dus minder goed opgenomen naarmate de leeftijd stijgt. Uit de cijfers blijkt dan ook dat één op de tien een tekort heeft aan vitamine B12*.


Andere risicofactoren

Niet alleen ouderen vormen een risicogroep. Ook andere factoren zoals bloedarmoede, ondervoeding, alcoholisme en zwangerschap kunnen zorgen voor een tekort aan vitamine B12. Bovendien kiezen steeds meer ouders voor een opvoeding waarin weinig tot geen dierlijke producten worden gegeten. Dit zorgt voor een tekort aan vitamine B12 bij kinderen en bij de ouders zelf. Dit kan al beginnen in de baarmoeder wanneer de moeder vegetarisch eet.


Een bloedtest kan een mogelijk tekort aantonen

Vitamine B12 is dus een vitamine waarbij je goed in de gaten moet houden of je deze voldoende binnenkrijgt. Twijfel je hierover? Dan kan je altijd een bloedtest laten afnemen bij je huisarts. Als blijkt dat je een tekort hebt aan vitamine B12, dan is het zinvol om een hoog gedoseerd vitamine B12 supplement te slikken en zo het vitamine B12 niveau in je lichaam weer op peil te brengen.


Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet

Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet met 1000 mcg vitamine B12 is goed opneembaar en heeft een lekkere pepermuntsmaak. Door het zuigtablet begint de opname van vitamine B12 al in de mond en kan het snel en efficiënt in het lichaam worden opgenomen.

Aan het zuigtablet is ook foliumzuur (B11) toegevoegd. Foliumzuur helpt, net als B12, om vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel.

*In artikel 'vergeet vitamine B12 niet' in Fit met voeding, nummer 4 2014.Lees ook:

De winter staat voor deur en dit kan gepaard gaan met verminderde energie. Een beetje extra aandacht voor de B-vitaminen helpt de natuurlijke energie in je lichaam te activeren, bijvoorbeeld wanneer je je wat futloos voelt. Lees meer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten. Wil jij ook vaker plantaardig eten? Wij geven je 7 tips! Lees meer

Geef een reactie op: Alles over een vitamine B12 tekort

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.