Açaibessen: lekker en boordevol vitaminen


Acaibes

Ben jij al bekend met de açaibes? Het is een klein, donkerblauw besje dat smaakt naar een combinatie van bosbes, noten én chocolade. Super lekker dus! Deze bes wordt daarom veel gebruikt in smoothies, yoghurt en zelfs desserts. Daarnaast zit de açaibes ook nog eens boordevol voedingsstoffen. Lees alles over deze populaire bes en probeer onze ontbijt smoothie.


Waar komt de açaibes vandaan?

De açaibes is een klein, donkerblauw tot paars besje dat veel voorkomt in het regenwoud (Amazone) van Brazilië. De besjes groeien aan een palm die ook wel de Euterpe oleracea wordt genoemd.


De açaibes kun je rauw eten maar het bevat niet zoveel vruchtvlees omdat er een pit in het midden zit. In Nederland zijn rauwe açaibessen bijna niet verkrijgbaar. Dat is omdat de bessen snel bederven. Daarom wordt na de oogst het vruchtvlees van de pit gescheiden en vervolgens wordt het vruchtvlees verpulverd tot poeder. Daarna wordt het verpulverde vruchtvlees gevriesdroogd om de voedingstoffen te behouden. Dat is ook de reden waarom je açaibessen wél in poedervorm kunt kopen.


Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een manier om voedingsmiddelen zoals fruit te conserveren. Zoals de naam al zegt, wordt het vocht uit het fruit onttrokken onder koude temperaturen. Het fruit blijft dus bevroren tijdens dit proces. Dit heeft als resultaat dat het fruit langer houdbaar blijft en de voedingstoffen en smaak niet verloren gaan. Het fruit blijft zo 100% natuurlijk, want conserveringsmiddelen zijn hierbij niet meer nodig.


Wist je dat..

Je açaibes uitspreekt als assa-ie bes?


Voedingstoffen in de açaibes

De açaibes bevat veel vezels, eiwitten, vitamine E, calcium en magnesium. De vele voedingsstoffen en de lekkere smaak zorgen ervoor dat açaibespoeder veel gebruikt wordt door smoothies, maar ook door yoghurt en desserts. Het poeder zorgt ervoor dat je smoothie dik en romig wordt. Houd daar dus rekening mee wanneer je açaibespoeder gaat gebruiken.


Ontbijt smoothie

Wil je de dag goed beginnen, begin dan met een smoothie met açaibespoeder. We geven je een heerlijk ontbijt recept:

Ingredienten:

  • 1 banaan
  • 1 handje blauwe bessen 
  • 2 eetlepels açcaibespoeder 
  • Sap van 1 sinaasappel 
  • 3 blokjes diepvries mango 
  • Half glas amandelmelk of water

Je kunt açaibespoeder ook toevoegen aan pannenkoeken, broodbeslag of cake.


Lees ook:

Ooit wel eens van guarana gehoord? Het is een bes met hoge concentraties cafeïne waardoor het goed is voor de energiehuishouding. Dit superfood is sinds kort verkrijgbaar bij Flinndal. Lees alles over deze smaakmaker. Lees meer

Green Mix poeder is een combinatie van vier verschillende superfoods: chlorella, spirulina, tarwegras en gerstegras. Lees alles over deze krachtige groene mix en maak zelf een lekkere shake of tzatziki met deze mix. Lees meer

Ken je de kleine en gespikkelde zaadjes in de kleuren bruin, grijs-zwart en wit die een beetje lijken op maanzaad? Welke voedingsstoffen vind je in deze zaadjes en hoe gebruik je ze in de keuken? Wij leggen het voor je uit. Lees meer

Geef een reactie op: Açaibessen: lekker en boordevol vitaminen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.