50-plussers onvoldoende bewust van risico's vitaminetekorten


gember

Vorig jaar heeft het NPN (branchevereniging voor Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland) op de 50PlusBeurs onderzoek gedaan naar het gebruik van vitaminen. Hierbij werd onderzocht in hoeverre mensen vanaf 50 jaar zich bewust zijn van het risico op mogelijke tekorten van bepaalde vitaminen. Uit het onderzoek blijkt dat met name voor vitamine D en vitamine B12 winst valt te behalen.


De resultaten laten zien dat:

  • 60% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar en meer dan 70% van de mannen en vrouwen boven de 70 jaar zich niet aan het advies van de Gezondheidsraad houdt om extra vitamine D in te nemen.
  • 54% van de deelnemers niet weet dat vitamine B12 bij ouderen minder goed wordt opgenomen, waardoor tekorten kunnen ontstaan.
  • Ruim de helft van de deelnemers niet weet dat het langdurig gebruik van specifieke medicatie de opname van voedingsstoffen kan remmen en hierdoor kan leiden tot tekorten van vitaminen en/of mineralen. Kijk voor meer informatie over welke medicatie van invloed zijn op de opname van vitaminen en mineralen op de website van NPN


Vitamine D

Het belang van vitamine D vanaf 50 jaar

Bij het ouder worden maakt de huid steeds minder pigment aan. Ook de hoeveelheid vitamine D die de huid aan kan maken wordt dan minder. Vitamine D is belangrijk voor een goede opname van calcium in de botten. Omdat de opname van calcium zo ook minder wordt, is het belangrijk om de vitamine D inname aan te vullen. De Gezondheidsraad adviseert daarom vrouwen vanaf 50 jaar dagelijks 10 mcg extra vitamine D in de vorm van een voedingssupplement in te nemen en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar wordt 20 mcg extra vitamine D aanbevolen.

24% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar geeft aan 10 mcg vitamine D te slikken als aanvulling op de gezonde voeding, conform het advies van de Gezondheidsraad. 16% slikt een hogere dosering. Bij mannen en vrouwen vanaf 70 jaar volgt slechts 19% het advies van de Gezondheidsraad op en kiest 11% kiest voor een hogere dosering. Deze resultaten laten zien dat de voorlichting over de inname van vitamine D onder ouderen vanaf 50 jaar beter kan.

Lees meer over vitamine D.

Vitamine B12


Het belang van vitamine B12 vanaf 60 jaar

Naarmate je ouder wordt (vanaf ongeveer het 60e levensjaar) verloopt de opname van vitamine B12 door het spijsverteringskanaal vaak minder efficiënt. Vitamine B12 wordt namelijk alleen opgenomen als het gekoppeld is aan het stofje intrinsic factor. Dit stofje is een bestanddeel van maagsap. Als het maagslijmvlies niet genoeg maagsap produceert, wordt ook geen intrinsic factor meer aangemaakt en wordt de vitamine B12 minder goed opgenomen. De productie van maagsap neemt vaak af als je ouder wordt.

Uit de resultaten blijkt dat 54% van de ondervraagden hier niet van op de hoogte was. Met name bij mannen was dit redelijk onbekend, 62% was hiervan niet op de hoogte.

Vitamine B12 vind je alleen in dierlijke producten zoals melk, eieren, kaas, vlees, yoghurt en vis. Voor ouderen vanaf 60 jaar kan het raadzaam zijn om de voeding aan te vullen met een Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet.

Lees meer over vitamine B12Lees ook:

In de donkerste maanden van het jaar onderzoekt het magazine gezondNU wat licht voor je gezondheid betekent. Wat doet bijvoorbeeld gebrek aan licht met je en bestaat er ongezond licht? Lees meer

Het vetpercentage is een goede indicator van onze gezondheid. Maar vet is niet altijd ongezond. Welke verhalen over vet zijn waar en welke niet? Lees meer

We hebben sinds kort een nieuwe botformule in ons assortiment: Flinndal Vitamine K2. Wat is vitamine K precies, in welke voedingsmiddelen vind je het en voor wie is dit nieuwe product geschikt? Lees meer

Geef een reactie op: 50-plussers onvoldoende bewust van risico's vitaminetekorten

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring