Met deze 3 tips maak jij van jouw restjes een nieuwe maaltijd


afbeeldingen_groot_1_fb3cca72.jpg?width=400

Het komt je vast bekend voor. Voor een maaltijd heb je meestal maar een beetje nodig van een bepaald product. Hierdoor blijft de aangebroken paprika, komkommer of het zakje geraspte kaas in de koelkast liggen totdat ze rijp zijn voor de prullenbak. Zo gooit elke Nederlander per jaar ongeveer 50 kilo voedsel weg, wat gelijk staat aan ongeveer 150 euro. Zonde, want met wat creativiteit staat er zo weer een lekkere maaltijd op tafel.


Met kerst in het vooruitzicht (waarbij ook altijd wel restjes in de koelkast blijven liggen) geven wij je 3 tips om een nieuwe maaltijd te maken van je overgebleven restjes.


Tip 1: Gooi eten niet meteen weg na verstrijken van THT-datum

Vaak wordt gedacht dat producten na het verstrijken van een THT-datum niet meer goed zijn. Dit is niet altijd het geval. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar de THT-datum en de TGT-datum.


1. TGT-datum (te gebruiken tot)

Deze datum wordt op producten gezet die snel bederven zoals vlees, vis of voorgesneden groenten. Is de TGT-datum verstreken? Dan kunnen bacteriën gaan groeien die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.

2. THT-datum (tenminste houdbaar tot)

Deze datum wordt op producten gezet die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit zoals smaak, geur of kleur van de producten achteruit gaan, maar is het nog wel veilig te eten. Door zelf te beoordelen of een product nog goed is (door te ruiken, proeven, kijken) kun je vaak producten zoals melk, kaas of koffie nog prima gebruiken. En van oud brood kun je prima wentelteefjes, een tosti of croutons voor in een salade maken.

Voor meer informatie over het bewaren en houdbaarheid van producten kun je de bewaarwijzer van het Voedingscentrum gebruiken


Tip 2: Creatief met groenten

Groenten worden meestal gekocht voor een specifiek gerecht. Je kunt de overgebleven restjes groenten prima met elkaar combineren voor een lekkere maaltijd. Wij helpen je alvast op weg met 3 suggesties.

1. Omelet

In een omelet kun je verschillende soorten groenten, aardappel, kaas en eieren verwerken. Ideaal als je groenten over hebt en kaas en eieren (of alleen eiwit) in de koelkast hebt liggen. Je kunt de omelet op smaak brengen met wat kruiden.

Naar recept »

2. Een hartige taart

Heb je nog wat bladerdeeg in de vriezer liggen? Dan kun je samen met je restjes groenten, wat eieren en crème fraîche een hartige taart maken.

Naar recept »

3. Soep

Soep is een perfecte maaltijd om restjes op te maken, omdat bijna elke groente wel geschikt is voor een soep. Denk aan soep van wortels, broccoli, linzen, courgette en pompoen. Je kunt natuurlijk ook groenten met elkaar mixen. Een broccolisoep met courgette is bijvoorbeeld ook erg lekker.

Naar recept »

Wist je dat je groenten ook in kunt vriezen door ze eerst even te blancheren? Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten twee minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Laat het even uitlekken, leg ze in een diepvrieszakje en vervolgens in de vriezer. Je kunt groenten ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.

Let op: groenten die veel water bevatten zoals tomaat, komkommer of sla kun je beter niet invriezen, omdat deze bij het ontdooien veel water afgeven waardoor er weinig van de groente overblijft.


Tip 3: Bereid vlees of vis van te voren

Wanneer je meer vlees of vis hebt ingekocht dan voor een maaltijd nodig is, kun je het beste alles bereiden. Bereid vlees is in de koelkast nog drie tot vier dagen houdbaar en vis een tot twee dagen. Stukjes kip kun je bijvoorbeeld gebruiken als beleg op brood of in een salade of toevoegen aan een maaltijd later in de week.

Je kunt vis en vlees natuurlijk ook invriezen. Hiervoor gelden de volgende regels: - Bereid zijn vis en vlees ongeveer drie maanden houdbaar. - Verse vis (meteen ingevroren na aankoop) is ingevroren ongeveer vier maanden houdbaar. - Rauw vlees (meteen ingevroren na aankoop) is ingevroren drie tot acht maanden houdbaar. Kijk wel goed op de verpakking of vlees niet al eens is ingevroren, want dan kun je het niet nogmaals invriezen.


Wist je dat?

Producten die je eenmaal hebt ingevroren, na het ontdooien niet nogmaals kunt invriezen? Dit komt doordat er na twee keer invriezen en ontdooien de kans groot is dat bacteriën in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Heb je restjes over? Kijk dan of je ze kunt bereiden en later in de week kunt eten. Anders is het advies ze toch weg te gooien.


Kliekipedia

Wil je meer weten over wat je met je restjes of kliekjes kunt bereiden? Op www.kliekipedia.nl vind je informatie en lekkere gerechten.
Lees ook:

Iedereen is dol op een patatje op zijn tijd. Tegenwoordig zie je steeds meer recepten die nét iets anders zijn dan de gefrituurde aardappelfrieten die je gewend bent.In dit blog vind je drie recepten. Lees meer

Hartige taart is eenvoudig te maken en is erg geschikt om je restjes groenten in de verwerken. Dit recept kun je eenvoudig zelf aanpassen door de groenten te vervangen door de groenten die je zelf nog in de koelkast hebt liggen. Lees meer

Deze pompoensoep is snel gemaakt, lekker pittig en met een hoog gehalte aan beta-caroteen, de voorloper van vitamine A. Een erg gezonde soep dus. Lees meer

Geef een reactie op: Met deze 3 tips maak jij van jouw restjes een nieuwe maaltijd

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring