3x patatje anders


Gezonde patat

Iedereen is dol op een patatje op zijn tijd. Tegenwoordig zie je steeds meer recepten die nét iets anders zijn dan de gefrituurde aardappelfrieten die je gewend bent. Bijvoorbeeld patat van zoete aardappel of pastinaak. Makkelijk zelf te maken en je hebt er geen frituurpan voor nodig. In dit blog vind je drie recepten.


Patat van zoete aardappel

De zoete aardappel (bataat) komt oorspronkelijk uit Mexico. Zoete aardappels zijn soms rond, soms langwerpig en ook de kleur kan variëren van lichtgeel tot paars. De smaak is eigenlijk niet te vergelijken met de normale aardappel, omdat het zoals de naam al zegt, een zoete smaak heeft.

Zoete aardappel is rijk aan bètacaroteen dat door je lichaam omgezet kan worden in vitamine A. Daarnaast bevat het veel vitamine C. Ook bevat deze aardappel vitamine B1, B2, B6, B11 en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 zoete aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Kruiden naar smaak 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk dit vel met wat olijfolie. Boen de aardappels goed schoon. Snijd de aardappels (met schil) in de lengte in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd deze plakken in de lengte ook weer in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter. Leg de frietjes vervolgens op de bakplaat en bak ze in ongeveer 25 minuten. Ze zijn klaar wanneer ze verkleurd zijn. Draai de patatjes tijdens het bakken regelmatig om zodat beide kanten goed gaar en krokant worden.


Patat van knolselderij

Knolselderij is een variant van selderij en heeft een pittige en verfijnde selderijsmaak. Het is een groente die erg geschikt is als een puree bij verschillende stamppotten. Het bevat weinig calorieën, maar veel vezels. Verder bevat het vitamine B1, B2, B6, B11, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, mangaan en magnesium.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 knolselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Kruiden naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk dit vel met wat olijfolie. Maak de knolselderij schoon, verwijder de schil en de onderkant. Snijdt de knolselderij in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Snijd deze plakken ook weer in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de plakken goed verspreid op een bakplaat en bak ze in 25 minuten tot ze verkleurd en knapperig zijn. Draai de frietjes tijdens het bakken regelmatig om zodat beide kanten goed gaar en krokant worden.


Patat van pastinaak

Tot de komst van de aardappel in de 16e eeuw was pastinaak een belangrijke voedselbron in Nederland. Het heeft een zoetige anijsachtige smaak en werd daarom voordat suiker ontdekt was, gebruikt als zoetstof in bijvoorbeeld koekjes. Tegenwoordig valt pastinaak helaas onder de vergeten groenten. Zonde, want het is heel lekker in een stamppot, als puree bij een groentegerecht of als patat. Pastinaak is een wortelgewas en bevat veel vezels, vitamine A, B1, B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor en ijzer.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 pastinaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Kruiden naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk dit vel met wat olijfolie. Schil de pastinaak en snijd ze in dunne frieten van ongeveer een halve centimeter dik. Smeer ze in met wat olijfolie en leg de plakken goed verspreid op een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 minuten tot ze verkleurd en knapperig zijn. Draai de patat van pastinaak tijdens het bakken regelmatig om zodat beide kanten goed gaar en krokant worden.
Lees ook:

Groente, moet je het rauw eten of kun je het beter koken? Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren en op welke manieren zijn groenten nog meer te bereiden? Lees meer

De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks tenminste 200 gram groente te eten. Als je alleen groente eet tijdens het avondeten, dan is het lastig om deze norm te halen. Hoe zorg je er voor dat je meer groente eet? Wij geven 7 tips! Lees meer

Tijdens het koken wordt regelmatig een uitje meegebakken. Logisch, want in elk gerecht komt deze groente goed tot zijn recht. Hoog tijd dus om iets meer te vertellen over de verschillende soorten uien. Lees meer

Geef een reactie op: 3x patatje anders

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.