2 vliegen met een hamer - Gert-Jan Liefers

Terugblik op de marathon

Vorige maand liep ik voor het eerst een marathon, de Jungfrau Marathon in Zwitserland. Ingesteld op een loodzware mentale en fysieke beproeving begon ik aan de wedstrijd. Door onbekendheid met deze afstand en de vele angst verhalen over bijvoorbeeld over de man met de hamer, die op de marathon tussen 30 en 42 kilometer op wacht staat. Deze man slaat je zeker hard knock-out als je hem die kans geeft. Met angst over wat mij te wachten stond, begon ik dus aan de wedstrijd.

Herstellen

Mijn marathon werd zwaar heel zwaar; natuurlijk, maar toch liep ik met veel gemak. Eenmaal over de finish, was ik niet volledig uitgeput, zoals van te voren verwacht. Los van de vele Zwitsers met te lange en indrukwekkende baarden, heb ik niemand gezien met een hamer om mij neer te maaien. De man met de hamer heeft mij in ieder geval niet geraakt. Natuurlijk had ik de dag na de marathon een beetje spierpijn, maar het viel eigenlijk enorm mee. De spierpijn was niet anders dan bij een regulier loopje van 10 kilometer. Een kleine 2 weken later liep ik in een 3 kilometer wedstrijdje zelfs 15 seconden sneller dan vorig jaar.

Traditioneel

Traditioneel wordt er voor de impact van de marathon dringend gewaarschuwd. De marathon heeft een enorme fysieke en mentale impact en het kan tot wel 8 weken herstel vergen luidt de theorie. Marathonlopers nemen traditioneel dan ook vaak lange rust na een marathon. Na 3 maanden begint rustig de opbouw voor de volgende wedstrijd. De klassieke afstand loop je zeker niet vaker dan 2 keer per jaar, luidt het credo.

Ander visie’s

Toch zijn er ten aanzien van het herstel na de marathon ook duidelijke andere visie’s te horen. Sebastiaan Schletterer zette vorige week op het NK Marathon in Amsterdam de 2e tijd van de Nederlanders neer. Dit nadat hij 2 weken eerder in de Kust Marathon van Zeeland 2e overall werd. Sebastiaan, bekend om zijn loopexperimenten, gaf na afloop aan dat hij het doodzonde vindt om zoveel trainingsarbeid te verrichten voor slechts één wedstrijdje. Waarom niet een week later nog een keer lopen, 2 vliegen in een klap volgens hem. 2 keer plezier namelijk, met dezelfde hoeveelheid training. 2 vliegen met een hamer om in Marathon termen te blijven.

Paul Zwama werd in Amsterdam Nederlands Kampioen Marathon. Een week na het NK stond ook hij alweer aan de start van een grote 10 E.M. wedstrijd. Hij werd daar nipt 2e en zette dus ook snel weer een mooi resultaat neer. 2 iconen die de marathon met veel intensiteit en natuurlijk competitief en met veel overgave lopen, maar wel afwijken van traditioneel marathongedrag. Marathonman365 Stefaan Engels wijkt nog verder af. Hij liep weliswaar met minder intensiteit en zonder competitie drang een jaar lang iedere dag een marathon.

Tot slot

Dat de marathon een afstand is die met eerbied en ontzag moet worden bekeken is een ding wat zeker is. 42 kilometer achter elkaar lopen is heel ver en kan een grote impact hebben op de fysieke en mentale gesteldheid nadien. Dat herstel echter persoonlijk is en dat er geen wetmatigheden op zijn los te laten, lijkt inmiddels ook wel bewezen. Het is geen uitzondering dat er atleten binnen een korte tijd 2 goede marathons lopen. Wees heel voorzichtig met de marathon, maar vind je eigen grenzen luidt dus de les.

Over Gert-Jan Liefers

Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nlLees ook:

Mijn eerste Zevenheuvelenloop ervaring zit er op. Een geweldig evenement, goed georganiseerd en een ervaring om niet te vergeten! Sport is mooi, die lijn hou ik graag in deze setting nog even vast. Lees meer

Mijn naam is Reinout Wiggers en ik ben een atleet op de middellange afstand 800 meter. Voor Flinndal schrijf ik over mijn leven als atleet en hoe voeding en supplementen mij hierin ondersteunen. Lees meer

Ons mentaal en fysiek wel bevinden is ons belangrijkste kapitaal. Wat is immers belangrijker dan je goed voelen, goed in je vel zitten en blaken van de levensenergie?! Lees meer

Geef een reactie op: 2 vliegen met een hamer - Gert-Jan Liefers

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring